Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Milorad Dodik: “RS je država a BiH je njen okov”

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Srpske (RS)Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska država i da je BiH okov za Srpsku.

Foto: Arhiv“Na Balkanu imaju dvije srpske države. Osim Srbije, to sigurno jeste i RS, i po definiciji iz Dejtona i po definiciji iz Montevidea, gdje su utvrđeni međunarodni kriterijumi za formiranje država i gdje je rečeno da tri kriterijuma moraju da postoje – teritorija, narod i funkcionalna vlast”, rekao je Dodik za “Euroblic”.
 
On je dodao da Srpskoj nedostaje međunarodno priznanje, kojeg ima u određenoj mjeri, ali ono nije u kapacitetu međunarodno priznate države, članice u UN.
 
Na pitanje koliko ovakva BiH još može da traje, Dodik je odgovorio da može da “traje koliko hoće”, ali će na kraju da se završi raspadom.
 
“Košta nas stotine miliona, milijarde maraka ta nesposobnost BiH, odnosno nehtijenje da se BiH prihvati onako kako je moguće. Uvažite, gospodo Bošnjaci da postoji RS i uvažite naše nadležnosti”, rekao je Dodik.
 
Predsjednik Srpske konstatovao je da nisu uspjeli  pokušaji međunarodne zajednice – vojni, politički i finansijski, da stvore BiH i da je održe.
 
“Posljednji pokušaj  međunarodne zajednice  bio je  doprinos potpunom debaklu BiH kada su, recimo, ignorisali političku volju u Federaciji BiH i dali podršku platFormi oko Zlatka Lagumdžije (SDP BiH), a za manje od dvije godine imamo potpuno vraćanje na one pozicije od prije intervencionizma međunarodne zajednice”, rekao je Dodik.
 
On je osudio nedavni potez predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je nakon otvorenih pregovora između RS i Hrvatske o izgradnji hidroelektrane “Dubrovnik dva” rekao da “to ne može”.”Ne može BiH uspjeti sa `ne može`. Ovdje ogroman problem predstavljaju hegemonističke namjere Bošnjaka”, smatra  Dodik.
 
On je ocijenio da odnosi Srbije i Republike Srpske moraju da budu čvršći i dodao da Beograd  mora više  računa da povede o Srbima van Srbije. Dodik je rekao da RS, odnosno BiH, po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije, neće ići ispred, nego iza Beograda.
 
Dodik je rekao da će Srpska sarađivati sa Rusijom  u oblasti  bezbjednosti i ekonomije.”Rusiju doživljavamo kao našeg najvažnijeg partnera u ekonomskom pogledu i to ne treba da bude iznenađenje, čak i u političkom smislu”, kaže Dodik.
 
Govoreći o ekonomskom razvoju RS, Dodik je istakao da su javni radovi uvijek odgovori na velike globalne krize.
 
“Autoputevi su samo dio toga, a energetika je dodatni dio. Mislim da ćemo brzo završti razgovore za ponuđače za Buk Bijela. U privredi moramo da uradimo novi proces reindustrijalizacije, koji bi pomogao ili bi uticao na to da svako mjesto u sjedištu lokalne zajednice pokuša rehabilitovati neki privredni, industrijski pogon”, kaže Dodik i ističe  da bi naredni segment mogla   biti poljoprivreda.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo