Četvrtak, 20 siječnja, 2022

Milorad Dodik: RS želi u Evropu, ali je FBiH “usporava”

Nemojte propustiti

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik izjavio je da “RS ne želi da gubi korak u evropskim integracijama zbog Federacije BiH koja hronično pokazuje svoju neefikasnost i nesposobnost, što se reflektuje i na BiH”.

Foto: Arhiv / Milorad DodikDodik je rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je danas i godinama unazad “Republika Srpska jedina samoodrživa političko-teritorijalna cjelina u BiH”.

„Vidljivo je da FBiH uspijeva da, uz podršku određenih stranih struktura, svoje probleme nametne kao glavne probleme u BiH što je osnovni problem. Mi ne želimo da rješavamo probleme FBiH niti želimo da imamo štetu od toga. Ne želimo da gubimo korak u evropske integracije zbog FBiH“, rekao je Dodik nakon susreta sa ministrom inostranih poslova Kipra Erato Kozaku–Markulis.

On smatra da je “kriza u Federaciji BiH FBiH permanentna i da je nesumnjivo zarobila cijelu BiH, a samim time ima uticaja i na RS kada je riječ o efikasnosti mnogih projekata koji treba da budu provedeni”.

„Ta kriza ne utiče na institucionalni kapacitet i ne prenosi se u smislu moguće institucionalne krize u RS“ – naglasio je Dodik.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Reakcije na Greifovo “priznanje greške” o broju ubijenih Srebreničana

Urednik Haaretza, časopisa u kojem je objavljen ovaj članak, kaže kako “kritičari ovak Greifov potez nazivaju ‘očajničkim pokušajem popravke...

Možda vas zanima i ovo