Nedjelja, 18 travnja, 2021

Milorad Dodik zahvalio vlastima Kine na 50 hiljada vakcina: Donacija je rezultat dugogodišnje saradnje s Republikom Srpskom

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Na pitanje Srne da prokomentariše pokušaje ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković da sebi pripiše zasluge za donaciju kineskih vakcina, Dodik je rekao da je to, u najmanju ruku, smiješno.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Vladi Narodne Republike Kine na odluci da donira BiH 50.000 vakcina protiv koronavirusa, od kojih će značajna količina pripasti i Republici Srpskoj.

Dodik je uputio i pismo zahvalnosti predsjedniku Kine Ji Pingu na ovoj značajnoj donaciji, ističući da je Kina i ovim činom još jednom pokazala veliku solidarnost i nesebičnost, naročito prema malim narodima, koji su u ovim teškim vremenima ostavljeni da se sami bore sa pandemijom.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo je da bi uskoro trebalo da stigne prvi kontingent vakcina iz Kine, koje je Republika Srpska dogovorila s kompanijom “Sinofarm”.

– Zahvalan sam Vladi Narodne Republike Kine i kineskom predsjedniku Ji Pingu na ovoj značajnoj donaciji, koja će nam sigurno pomoći u borbi protiv pandemije. Mi dugo radimo na jačanju odnosa i prijateljskih veza s Kinom i ova donacija je upravo rezultat te dugogodišnje saradnje s kineskim vlastima, ali i poslovnim partnerima, od kojih je značajna kompanija “Sinofarm”, koja gradi bolnicu u Doboju – istaknuo je Dodik za Srnu.

Naglasio je da će ova kompanija i dalje biti prisutna u Republici Srpskoj te da će biti nastavljen rad na značajnim infrastrukturnim projektima.

Dodik je podsjetio da se većina projekata koje su kineske kompanije realizovale u BiH, odnosi na Republiku Srpsku.

Na pitanje Srne da prokomentariše pokušaje ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković da sebi pripiše zasluge za donaciju kineskih vakcina, Dodik je rekao da je to, u najmanju ruku, smiješno.

– Kada je riječ o odnosima s Kinom, jedino na čemu Turkovićeva radi jeste narušavanje bilateralnih odnosa dajući instrukcije koje su išle na štetu dobrih odnosa s Kinom, bez saglasnosti Predsjedništva BiH – istaknuo je Dodik.

Srna podsjeća da je jedna od takvih instrukcija bila u oktobru prošle godine, kada je Turkovićeva naložila da se BiH, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, pridruži izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu na trećem komitetu 75. sjednice Generalne skupštine UN-a, o čemu je srpski član Predsjedništva obavijestio i kineskog predsjednika i čelnike UN-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

I Grlić Radman osudio Janšin non paper: “Hrvatska se protivi bilo kakvom prekrajanju granica”

Hrvatska ne bježi od otvorenih pitanja koje ima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i želi ih riješiti baš...

Možda vas zanima i ovo