Petak, 27 siječnja, 2023

Milorad Dodik ‘zatečen optužbama i prijetnjama iz Bundestaga’: “NSRS ništa slično nije preduzela, takva kvalifikacija je hajka na jedan entitet u BiH”

Nemojte propustiti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je nakon, kako reče ambasadorica Njemačke u BiH Margaret Uebber, konstruktivnog razgovora sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock i sam bio zatečen huškačkom atmosferom, optužbama i prijetnjama koje su se čule neki dan iz Bundestaga.

Da zanemarimo pitanje šta uopšte njemački Bundestag ima sa BiH, mogao bih pitati ambasadorku da li i ona stoji iza kvalifikacija koje su se neki dan čule u Bundestagu i da li je retorika koju smo tamo čuli za nju prihvatljiva, rekao je Dodik upitan da prokomentariše izjavu Uebber da je iznenađena sadržajem i tonom trenutnih izjava člana Predsjedništva BiH u vezi sa povećanjem EUFOR/Althea i njemačkog učešća u misiji, nakon njegovog konstruktivnog tona u razgovoru sa saveznom ministricom Annalenom Baerbock prije nekoliko sedmica.

– Ako njemački državni ministar pred Bundestagom kaže da je Narodna skupština Republike Srpske preduzela konkretne korake koji vode secesiji i da je to napad na cijelu Evropu, rekao je član Predsjedništva, da li cijenjena ambasadorka ima potrebu da joj napiše da je to laž i da Narodna skupština Republike Srpske ništa slično nije preduzela, i da je takva kvalifikacija hajka na jedan entitet u BiH. Ako se ambasadorka dohvatila istorije i istorijskih poređenja onda bi morala da zna da su Srbi uz Jevreje najveće žrtve jedne užasne ideologije koja je rođena u njenoj državi, a koja je odnijela desetine miliona ljudskih života četrdesetih godina prošlog vijeka. Ako se poziva na istoriju onda tu činjenicu ni ona niti članovi njemačkog Bundestaga ne bi smjeli da zaborave kada se obraćaju Srbima ili kada o njima govore – naglasio je Dodik.

On je rekao da ne vjeruje da bi i slična rasprava u Bundestagu smjela da se desi na račun jevrejskog naroda, pa se pita odakle taj zaborav i odsustvo pijeteta kada je o Srbima riječ.

– Nisam imao ništa protiv misije Althea, ali ako vojna vozila gledamo kraj zgrade televizije, škola i vrtića, moramo da se zapitamo o čemu se tu radi. Da li EUFOR možda procjenjuje da iz tih objekata dolaze prijetnje miru i stabilnosti BiH? I na kraju, ali ne i najmanje bitno, kako je i njemačka ambasadorka podlegla lošim navikama nekih svojih kolega i na ovakav način se umiješala u unutrašnja pitanja BiH – rekao je.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo