Milorad Dodik zatražio ostavku Šefika Džaferovića

“Ako to ne uradi do iduće sjednice, tražiću njegovu smjenu”, rekao je Dodik dodajući da je u BiH “krah institucionalnog sistema”.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik danas je na sjednici Predsjedništva BiH tražio smjenu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. Kako je kazao novinarima nakon sjednice uradio je to zbog “iznošenja Džaferovićevih privatnih stavova u Vijeću sigurnosti UN-a”.

Upravo se čita:  Dodik u nekarakterističnom stilu: Imam nadu da će se BiH održati, RS je prihvatila Dejton

“Imali smo sjednicu Predsjedništva sa poznatim dnevnim redom, ali osnovna stvar o kojoj smo pokušali diskutovati ovdje i zbog čega sam tražio da Džaferović podnese ostavku je zato što je prekršio Ustav. Radi unilateralno. U tom pogledu je vrlo jasno da predsjedavajući Predsjedništva treba da predstavlja usaglašeno stavove. On govori privatne stavove i zato sam tražio da ponese ostavku. Ako to ne uradi do iduće sjednice, tražiću njegovu smjenu”, rekao je Dodik dodajući da je u BiH “krah institucionalnog sistema”.

Upravo se čita:  Helez o nazivanju Nešića narkomanom: Četiri puta sam prešutio kada me napadao, morao sam presjeći, izvinjavam se građanima

Dodik je kazao kako se protivi bilo kakvoj odluci pomjeranja izbora i da je SNSD spreman za izbore 2. oktobra.