Četvrtak, 7 srpnja, 2022

Miloradu Dodiku se ovo neće nimalo dopasti: Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se o Inzkovom pismu Narodnoj skupštini RS-a

Nemojte propustiti

Iz Delegacije Evropske unije navode da sve političke institucije i akteri u Bosni i Hercegovini trebaju iskazati svoje potpuno i nedvosmisleno opredjeljenje poštivanju vladavine prava, kao i stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uputio je pismo rukovodstvu Skupštine entiteta Republika Srpska i predsjednicima svih klubova u NSRS u kojem traži da se u roku od tri mjeseca ponište povelje koje je NSRS dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine, među kojima su svi bivši predsjednici Narodne skupštine RS i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljanu Plavšić.

Iz tog bh. entiteta uslijedile su oštre reakcije te tvrdnje da je Srbima “nametnuo kolektivnu odgovornost”.

Iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini za N1 su kazali da je “veličanje ratnih zločinaca, revizionizam i poricanje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim zbivanjima, uključujući ratne zločine, u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima”.

“Podsjećamo da je poduzimanje konkretnih koraka na unapređenju okruženja pogodnog za pomirenje s ciljem prevazilaženja naslijeđa rata jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU“, kazali su za N1 iz Odjela za komunikacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

U tom pogledu, navode, sve političke institucije i akteri u Bosni i Hercegovini trebaju iskazati svoje potpuno i nedvosmisleno opredjeljenje poštivanju vladavine prava, kao i stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ustavni sud BiH suspenduje Zakon o lijekovima RS -a, konačna odluka u septembru

Iako je 28. juna Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS formalno stupio na snagu, on se, nakon odluke...

Možda vas zanima i ovo