Subota, 9 prosinca, 2023

Milošu Koviću zabranjen ulazak u BiH: Predstavlja prijetnju po sigurnost, poznato je i ko je donio odluku

Preporučeno

– Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio – kazao je Ković.

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine jučer su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Obavijest građanima: U ovom bh .gradu pri kraju zalihe rodnih listova

Ković je izjavio za Srnu da mu je ulazak u BiH zabranjen oko 16 sati na osnovu rješenja koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

– Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio, kazao je Ković.

Upravo se čita:  Iz RS-a objasnili zašto je FBiH imala promet 346 miliona KM, a oni svega 27 miliona: Imaju Zaru, a i ljudi iz RS zarađeni novac troše u Sarajevu

On je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna riječ i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je javio portal Istraga.ba, odluku o zabrani ulaska Koviću donijela je Obavještajno sigurnosna agencija BiH (OSA), koja je procijenila da je on opasnost za nacionalnu sigurnost.

Upravo se čita:  Porodica traži pomoć: U Sloveniji nestao vozač kamiona iz Bosne i Hercegovine

“Ković je godinama u BiH sarađivao sa proruskim udruženjima”, navodi isti izvor.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo