Petak, 20 svibnja, 2022

Milošu Koviću zabranjen ulazak u BiH: Predstavlja prijetnju po sigurnost, poznato je i ko je donio odluku

Nemojte propustiti

– Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio – kazao je Ković.

Pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine jučer su na prelazu Vardište zabranili ulazak u BiH profesoru na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu Milošu Koviću uz obrazloženje da predstavlja prijetnju po sigurnost Bosne i Hercegovine.

Ković je izjavio za Srnu da mu je ulazak u BiH zabranjen oko 16 sati na osnovu rješenja koje je doneseno 28. februara, a koje je odbio da potpiše.

– Od mene je zatraženo da potpišem rješenje o zabrani ulaska u BiH koje nisu dali ni da pročitam. Pitao sam pripadnike Granične policije u čemu je moja krivica, ko je donio tu odluku i na osnovu kojeg člana i kog zakona, ali odgovor nisam dobio, kazao je Ković.

On je rekao da pretpostavlja da je nekome u Sarajevu zasmetala njegova javna riječ i mišljenje, jer ne vidi bilo kakav drugi razlog da se univerzitetskom profesoru zabrani ulazak u Bosnu i Hercegovinu.

Kako je javio portal Istraga.ba, odluku o zabrani ulaska Koviću donijela je Obavještajno sigurnosna agencija BiH (OSA), koja je procijenila da je on opasnost za nacionalnu sigurnost.

“Ković je godinama u BiH sarađivao sa proruskim udruženjima”, navodi isti izvor.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zaobilazi BiH: Pelješki most uveliko mijenja jadranski turizam, ni u Hrvatskoj nisu svi njime oduševljeni

Vozači koji prometuju obalnom cestom južne Hrvatske trenutno moraju prijeći granični prijelaz Bosne i Hercegovine da bi, nakon devet...

Možda vas zanima i ovo