Petak, 29 rujna, 2023

Minimalne penzije u FBiH će u augustu biti uvećane za pet posto, evo koliko će u septembru iznositi

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Inicijator povećanja minimalnih penzija za pet posto bila je zastupnica Sanela Prašović Gadžo

Minimalne penzije u Federaciji BiH bi trebalo u augustu da budu uvećane za minimalno pet posto, a koje se isplaćuju u septembru. U Federaciji je 220.000 penzionera sa minimalnim penzijama.

– Samo povećanje minimalnih penzija jedan je i od naših zahtjeva. Dakle, u septembru sa augustovskim penzijama 220.000 penzionera će dobiti uvećanu penziju za pet posto. Sa ovim povećanjem od 3,5 posto i tih pet posto u augustu, u septembru će minimalna penzija iznositi 445 KM – kazao nam je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera Zeničko-dobojskog kantona, koji dodaje kako je to i dalje minimum minimuma i da neće odustati od toga da minimalna penzija u FBiH bude 600 KM.

Najniže penzije sada iznose 410 KM, sa vanrednim povećanjem koje slijedi od 3,5 posto, one će u julu iznositi 424,35 KM, a kada se u augustu povećaju za još pet posto, onda će u septembru biti 445 KM.

Upravo se čita:  Ispovijest radnice Preventa koja je dobila otkaz: "Imam 55 godina, ko će meni primiti na posao? Za penziju nisam"

Inicijator povećanja minimalnih penzija za pet posto bila je zastupnica Sanela Prašović Gadžo ispred Kluba zastupnika SBB-a a čiji prijedlog je u Zastupničkom domu jednoglasno prihvaćen na sjednici koja je održana 28. juna.

– Zastupnički dom Parlamenta FBiH upućuje zaključak na daljnje postupanje Vladi Federacije BiH. To je procedura. Vlada treba da provede zaključak. I ranije sam rekla da bi trebalo ići i sa jednokratnom pomoći svim penzionerima u iznosu od po 100 KM. I za to i za zaključak imaju u Vladi FBiH prostor. Zaključak je jednoglasno usvojen. Vjerujem da će biti proveden jer je tako ispravno – kazala nam je Prašović Gadžo.

Ona je na sjednici obrazlažući svoj prijedlog kazala kako su proteklih šest mjeseci evidentna nagla poskupljenja osnovnih životnih namirnica u FBiH.

Upravo se čita:  U BiH stižu obilne padavine i poplave! U jednom dijelu Evrope napadao veliki snijeg

– I ne možemo na to ostati nijemi. Mislim da svi zajedno trebamo činiti korake koji mogu unaprijediti stanje onih kategorija stanovništva koje su zaista najugroženije. Ne znam ko od vas u porodici ima penzionere, ali znam da je to kategorija koja u ovo vrijeme jedva preživljava i njih je 220.000 sa minimalnom penzijom, a ovih pet posto može biti prvi korak.

Znate šta oni rade, deseci su mi javili da idu i otkazuju centralno grijanje jer nisu u mogućnosti da ga plaćaju. Ne sumnjam da će i Vlada ponuditi jako dobro rješenje – kazala je Prašović.

Na sjednici federalna ministrica finansija Jelka Milićević nije bila oduševljena ovim prijedlogom.

– Ne javljam se kao član Vlade, već kao zastupnik. Ja mislim da ovakva priča i retorika… Zašto samo penzioneri pet posto? Imamo mi u budžetu mnoge druge koji su puno ugroženiji, korisnici civilnih invalidnina. Hajmo svima da donesemo 50 posto, stvarno su troškovi života porasli.

Upravo se čita:  Građani Brčkog zabrinuti: Kolone vojnih vozila u kasnim satima prolaze obilaznicom

Imamo sastanke da predstavnicima Zavoda PIO, udruženja penzinera, ta priča je otvorena i ako su ti penzioneri realni i realno sagledavaju situaciju, onda prepustite vladi da donese set mjera ne samo za penzionere već i sve druge korisnike u ovom trenutku u budžetu – kazala je Milićević.

Na pitanje da li je Vlada u mogućnosti da podigne minimalne penzije za više od pet posto, recimo 50 posto, Milićević je odgovorila: “Predlažem da to bude 100 posto”.

Uprkos njenom protivljenju jednoglasno je prihvaćen zaključak da se augustovske penzije, minimalne, uvećaju za minimalno pet posto.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo