Subota, 23 listopada, 2021

Ministar Bukvarević pješači u ‘Maršu mira’ do Potočara

Nemojte propustiti

Učesnicima “Marša mira” ove godine pridružio se i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbarmbeno – oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, koji će svih pet dana boraviti sa ovim ljudima i pješačiti s njima do Potočara.

Tokom prvog dana, učesnici će prepješačili 35 kilometara, odnosno prvu dionicu koja ih vodi od Nezuka do Liplja.

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica).

Učesnici, po završetku Marša, imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida pronađenih u nekoj od masovnih grobnica, s lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara. Na potezu od Nezuka – kao polazišta, do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze maršutom Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo