Subota, 4 prosinca, 2021

Ministar Dedić s predstavnicima Švicarske ambasade

Nemojte propustiti

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, održao sastanak s predstavnicima Švicarske ambasade predvođenim novoimenovanim direktorom za saradnju Sirocom Messerlijem.

Na sastanku je razgovarano o projektima koje Vlada Švicarske finansira i provodi u saradnji s jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH, te Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, posebno u sektoru vodoprivrede.

– Dugujemo zahvalnost Švicarskoj vladi za izniman doprinos u realizaciji projekata koje su finansirali u sektoru vodosnabdijevanja i sanitacije u općinama diljem BiH i time direktno doprinijeli poboljšanju životnih uslova građana. Namjera nam je i želja da ovu saradnju nastavimo i dalje jačamo naše partnerstvo – rekao je ministar Dedić.

Razmatrane su i planirane aktivnosti na modernizaciji sektora vodnih usluga u Bosni i Hercegovini, s obzirom da će Švicarski sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) s grant sredstvima učestvovati u Programu Svjetske banke na modernizaciji sektora pružanja usluga vodoopskrbe i odvođenja otpadnih voda. Ovaj program je u završnoj fazi pripreme i provodit će se na prostoru cijele BiH.

Pored ove grant podrške, Švicarska vlada daje značajnu finansijsku i ekspertsku pomoć Projektu općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja – MEG Projekat (Faza I), te projektima sanacije i rekonstrukcije sistema vodosnabdijevanja u Zenici i Tuzli, kao i Projektu prikupljanja i prečišćavanje otpadnih voda u Zenici.

Prezentirajući do sada postignute rezultate i planirane aktivnosti, Messerli je potvrdio da će Švicarska i dalje podržavati ovaj sektor, posebno imajući u vidu sve veće izazove uzrokovane klimatskim promjenama. Također je istakao potrebu da se uz investicije u infrastrukturu pokrenu i nužne regulatorne i institucionalne reforme kako bi se osigurala pouzdanost i poboljšale usluge vodosnabdijevanja za građane, te ojačali kapaciteti i održivost vodovodnih poduzeća, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo