Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Ministar Dedić s proizvođačima žitarica i krmnog bilja o podršci u ovoj godini

Nemojte propustiti

Tokom sastanka, proizvođači su prezentirali analize u pojedinim proizvodnjama koje imaju, te iznijeli sugestije i prijedloge s ciljem što bolje realizacije mjera u ovogodišnjoj proizvodnji.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, održao sastanak s proizvođačima žitarica i krmnog bilja iz Federacije BiH s ciljem analize stanja i sagledavanja mjera podrške i pomoći u ovoj godini.

Sastanak i konsultacije s poljoprivrednim proizvođačima hljebnih žita, soje i kukuruza, imali su za cilj sačiniti analizu trenutnog stanja i razmotriti mjere u okviru pripreme i izrade Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. godinu.

Poljoprivredni proizvođači su prenijeli svoja viđenja u vezi povećanja cijena repromaterijala, ali i ukazali na sve češći nedostatak mineralnih đubriva na domaćem tržištu koji je uzrokovan globalnim kretanjima na svjetskom tržištu.

Tokom sastanka, proizvođači su prezentirali analize u pojedinim proizvodnjama koje imaju, te iznijeli sugestije i prijedloge s ciljem što bolje realizacije mjera u ovogodišnjoj proizvodnji.

Ministar Dedić je na sastanku rekao kako očekuje da podrška poljoprivrednim proizvodnjama ove godine treba biti veća sa svih nivoa vlasti.

– Zakazali smo sastanak s kantonalnim ministrima poljoprivrede za narednu sedmicu radi što većeg stepena hormonizacije i usklađenosti mjera podrške s federalnog i kantonalnog nivoa kako bi poljoprivrednicima osigurali veću podršku. Na ovaj sastanak pozvali smo i predstavnike Saveza gradova i općina FBiH – rekao je ministar Dedić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Srbija dozvolila izvoz pšenice: Hoće li sada pojeftiniti brašno u BiH?

Iako je Vlada Srbije odobrila mjesečne kvote za izvoz 220.000 tona pšenice i kukuruza i 23.000 tona brašna, čiji...

Možda vas zanima i ovo