Utorak, 30 svibnja, 2023

Ministar Dedić spašava proizvodnju pšenice sa 50 litara goriva po hektaru obradive površine?

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić posjetio je zasijana polja pšenice i proizvođače brašna u Odžaku.

Tokom ove posjete ministar Dedić razgovarao je s predstavnicima mlinarske industrije o povećanoj potražnji za brašnom na domaćem tržištu ali i dobio uvjerenja da su količine koje posjeduju ovi mlinovi dostatni do nove žetve.

Ministar Dedić istakao je kako je Vlada Federacije BiH već poduzela korake kojima nastoji pomoći poljoprivrednim proizvođačima na početku ove godine.

Upravo se čita:  Krišto i McGaha razgovarale o suradnji BiH i NATO-ova stožera u Sarajevu

– Na posljednjoj sjednici Vlade Federacije BiH zadužili smo Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi odluku kojom bi svakom poljoprivrednom proizvođaču dodijelili 50 litara goriva po hektaru obradive površine. Budžet za poljoprivredu povećan je za 19 miliona KM u odnosu na prošlu godinu s ciljem veće podrške poljoprivrednim proizvođačima. Pored visine sredstava poljoprivrednicima je bitna operativnost Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju i dinamika isplate sredstava koja ovisi od Budžeta FBiH za 2022. godinu čije usvajanje očekujemo u što kraćem roku – kazao je ministar Dedić.

Upravo se čita:  Sanja Vulić traži obezbjeđenje za zastupnike iz RS-a nakon što je prijavila Zvizdića da im prijeti

Jure Kopačević, proizvođač pšenice i brašna iz Odžaka, izrazio je zadovoljstvo što je njegovo gazdinstvo posjetio federalni ministar poljoprivrede.

– Čast je ugostiti federalnog ministra poljoprivrede i ujedno se zahvaljujemo na dosadašnjem radu i redovnoj isplati poticajnih sredstava u prošloj godini. Mislim da će se ministar i dalje boriti za bolje nas poljoprivrednika koji obećavamo ostanak u našoj državi, jer bez sela i poljoprivrede nema ni opstanka – kazao je Kopačević.

Upravo se čita:  Alma Čolo nakon izlaska iz SDA: "Nemam dokaze ko je radio protiv mene, neki ljudi mi nisu bili naklonjeni"

Kompanija Mlin-Majić je jedan od najvećih proizvođača brašna u našoj zemlji a zahvaljujući kontinuiranim ulaganjima u modernizaciju proizvodnje raspolažu s ukupnim proizvodnim kapacitetom od 300 tona dnevno.

Prilikom posjete ovoj kompaniji u pratnji ministra Dedića bio je i direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo