Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ministar Drljača: Povećanje penzija već u ovoj godini

Nemojte propustiti

Penzije će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje penzija, a što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima penzionera.

Povodom usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH , iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike su saopćili da će zakon stupiti na snagu nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH, s obzirom da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH ovaj zakon u istom sadržaju usvojio u decembru prošle godine.

– Cilj ovog zakona je, da se otklone uočene nejasnoće, preciznije definišu i poboljšaju određene odredbe, Zakon uskladi s drugim propisima i međunarodnim standardima, provedu dvije presude Ustavnog suda Federacije BiH i Ustavnog suda BiH, te dodatna briga o zaštiti standarda penzionera – kazao je nakon usvajanja Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Upravo se čita:  Studentica završne godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu ogorčena zbog sistema: Moramo uplatiti 6.000 KM, inače ne možemo diplomirati

Također je pojasnio da su za naše penzionere posebno značajne odredbe o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija. Naime penzije će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje penzija, a što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima penzionera.

Ublažena je i odredba o vanrednom usklađivanju penzija, na način da se vanredno usklađivanje može provesti ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini, a ne prethodne dvije godine kako je to sada propisano, veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u budžetu Federacije BiH, a što će omogućiti vanredno povećanje penzija u ovoj godini, saopćeno je iz Ministarstva.

Upravo se čita:  Učenici osnovne škole s Ilidže posjetili sinagogu, pojedini roditelji zabranili djeci da uđu

Određene odredbe Prijedloga zakona su već implementirane kroz ranije zaključke Vlade Federacije BiH.

Konkretno, jasno je definisano da se na policijske službenike zaposlene na državnom nivou, s prebivalištem u FBiH i koji uplaćuju doprinose FZPIO, primjenjuju odredbe o uslovima penzionisanja i načinu obračuna penzija, koje važe i za policijske službenike zaposlene u FBiH.

Iz Ministarstva ističu da je utvrđeno pravo udovica poginulih boraca i šehida, koje nisu imale status osiguranika, da ostvare prava na porodičnu penziju, s obzirom da se povredom na radu, u smislu ovog zakona, smatra i povreda lica koja je zadobijena u pripremama i odbrani BiH (u periodu 18.09.1991.-23.12.1995. godine).

Upravo se čita:  Poznati novi detalji pronalska droge u Širokom Brijegu: Razbijen lanac krijumčarenja kokaina!

Članovima porodice umrlog osiguranika uz bračnog supružnika (udovice odnosno udovca), smatra se i vanbračni partner, u skladu s Porodičnim zakonom FBiH. To će omogućiti ovoj kategoriji lica da prvi put ostvare pravo na porodičnu penziju.

Redefinisna su prava korisnika penzije koji imaju status osiguranika u obaveznom osiguranju.

Također, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama zaključenog između nosilaca osiguranja u entitetima BiH, zbirni iznos srazmjernih penzija, ostvarenih u entitetima ne može se isplaćivati u iznosu manjem od najnižeg iznosa penzije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo