Subota, 2 ožujka, 2024

Ministar Drljača: Povećanje penzija već u ovoj godini

Preporučeno

Penzije će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje penzija, a što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima penzionera.

Povodom usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH , iz Federalnog ministarstvo rada i socijalne politike su saopćili da će zakon stupiti na snagu nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH, s obzirom da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH ovaj zakon u istom sadržaju usvojio u decembru prošle godine.

– Cilj ovog zakona je, da se otklone uočene nejasnoće, preciznije definišu i poboljšaju određene odredbe, Zakon uskladi s drugim propisima i međunarodnim standardima, provedu dvije presude Ustavnog suda Federacije BiH i Ustavnog suda BiH, te dodatna briga o zaštiti standarda penzionera – kazao je nakon usvajanja Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Upravo se čita:  Kiša uzrokovala poplave u BiH, najavljena promjena vremena

Također je pojasnio da su za naše penzionere posebno značajne odredbe o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija. Naime penzije će se ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje penzija, a što je i dogovoreno na sastanku s predstavnicima penzionera.

Ublažena je i odredba o vanrednom usklađivanju penzija, na način da se vanredno usklađivanje može provesti ako je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini, a ne prethodne dvije godine kako je to sada propisano, veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u budžetu Federacije BiH, a što će omogućiti vanredno povećanje penzija u ovoj godini, saopćeno je iz Ministarstva.

Upravo se čita:  Na birou u TK je više od 60.000 nezaposlenih. Zašto se onda većina privrednih subjekata pati s pronalaskom radnika?

Određene odredbe Prijedloga zakona su već implementirane kroz ranije zaključke Vlade Federacije BiH.

Konkretno, jasno je definisano da se na policijske službenike zaposlene na državnom nivou, s prebivalištem u FBiH i koji uplaćuju doprinose FZPIO, primjenjuju odredbe o uslovima penzionisanja i načinu obračuna penzija, koje važe i za policijske službenike zaposlene u FBiH.

Iz Ministarstva ističu da je utvrđeno pravo udovica poginulih boraca i šehida, koje nisu imale status osiguranika, da ostvare prava na porodičnu penziju, s obzirom da se povredom na radu, u smislu ovog zakona, smatra i povreda lica koja je zadobijena u pripremama i odbrani BiH (u periodu 18.09.1991.-23.12.1995. godine).

Upravo se čita:  Uspješno okončana potraga na Trebeviću: Otac i sin pronađeni živi i zdravi

Članovima porodice umrlog osiguranika uz bračnog supružnika (udovice odnosno udovca), smatra se i vanbračni partner, u skladu s Porodičnim zakonom FBiH. To će omogućiti ovoj kategoriji lica da prvi put ostvare pravo na porodičnu penziju.

Redefinisna su prava korisnika penzije koji imaju status osiguranika u obaveznom osiguranju.

Također, u skladu sa Sporazumom o međusobnim pravima i obavezama zaključenog između nosilaca osiguranja u entitetima BiH, zbirni iznos srazmjernih penzija, ostvarenih u entitetima ne može se isplaćivati u iznosu manjem od najnižeg iznosa penzije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas