Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ministar Džindić na energetsko-klimatskom skupu u Beču: Federacija BiH ispunjava strateške ciljeve

Nemojte propustiti

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je, na poziv direktora sekretarijata Energetske zajednice Artura Lorkowskog, prisustvovao 8. sastanku Komiteta za energiju i klimu (ECC), koji je održan u Beču.

Razgovarano je o izazovima i zabrinutostima evropske energetske diplomatije u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu. Ovaj važni ministarski sastanak bavio se povećanjem energetske sigurnosti i nezavisnosti, mjerama koje su države preduzele tokom energetske krize izazvane nestabilnostima cijena energenata, kao i mogućnostima borbe protiv klimatskih promjena, te ispunjavanjem ekoloških obaveza.

Upravo se čita:  Komšić: Ako međunarodna zajednica nagradi projekat 'srpskog sveta', presuda Stanišiću i Simatoviću ostaje mrtvo slovo na papiru

Ovom prilikom, na marginama sastanka, ministar Džindić se susreo sa evropskom komesarkom za energetiku Kadri Simson, koja se prethodno obratila skupu.

– Sastanak s komesarkom EU za energetiku Simson i direktorom Energetske zajednice Larkowskim bio je izuzetno uspješan. Zadovoljstvo mi je da smo našli zajedničke stavove na osnovu kojih možemo podići nivo saradnje. Takođe smo iskoristili priliku i razgovarali o energetskoj tranziciji i obavezama koje Federacija BiH mora ispuniti na svom evropskom putu, a sve te obaveze su već uvrštene u naše strateške ciljeve – izjavio je nakon susreta ministar Džindić.

Upravo se čita:  Važno upozorenje nadležnih: Velika mogućnost poplava u narednih tri dana, naročito u ovim dijelovima Bosne i Hercegovine

Uvodnom sesijom predsjedavala je potpredsjednica Vlade Ukrajine Olha Stefanishyna, dok je drugu sesiju vodila potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski rekao je da je današnji sastanak posebno važan zbog trenutka u kojem je organiziran, imajući u vidu upravo energetsku krizu.

Pored ministra Džindića, energetsko-klimatskom forumu uime Federacije BiH prisustvovao je i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Upravo se čita:  Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović o izricanju presude Stanišiću i Simatoviću: Važan dan za Bosnu i Hercegovinu, regiju, Evropu i svijet

 

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo