Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Ministar Džindić na energetsko-klimatskom skupu u Beču: Federacija BiH ispunjava strateške ciljeve

Nemojte propustiti

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je, na poziv direktora sekretarijata Energetske zajednice Artura Lorkowskog, prisustvovao 8. sastanku Komiteta za energiju i klimu (ECC), koji je održan u Beču.

Razgovarano je o izazovima i zabrinutostima evropske energetske diplomatije u kontekstu ruske vojne agresije na Ukrajinu. Ovaj važni ministarski sastanak bavio se povećanjem energetske sigurnosti i nezavisnosti, mjerama koje su države preduzele tokom energetske krize izazvane nestabilnostima cijena energenata, kao i mogućnostima borbe protiv klimatskih promjena, te ispunjavanjem ekoloških obaveza.

Ovom prilikom, na marginama sastanka, ministar Džindić se susreo sa evropskom komesarkom za energetiku Kadri Simson, koja se prethodno obratila skupu.

– Sastanak s komesarkom EU za energetiku Simson i direktorom Energetske zajednice Larkowskim bio je izuzetno uspješan. Zadovoljstvo mi je da smo našli zajedničke stavove na osnovu kojih možemo podići nivo saradnje. Takođe smo iskoristili priliku i razgovarali o energetskoj tranziciji i obavezama koje Federacija BiH mora ispuniti na svom evropskom putu, a sve te obaveze su već uvrštene u naše strateške ciljeve – izjavio je nakon susreta ministar Džindić.

Uvodnom sesijom predsjedavala je potpredsjednica Vlade Ukrajine Olha Stefanishyna, dok je drugu sesiju vodila potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski rekao je da je današnji sastanak posebno važan zbog trenutka u kojem je organiziran, imajući u vidu upravo energetsku krizu.

Pored ministra Džindića, energetsko-klimatskom forumu uime Federacije BiH prisustvovao je i generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik najavio kandidaturu na izborima, hoće li CIK odbiti ovjeru?

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović zaprijetio je da će Komisija odbiti ovjeru učešća Milorada Dodika i Dragana...

Možda vas zanima i ovo