Petak, 29 rujna, 2023

Ministar Džindić na energetskom forumu: Moramo zajedno raditi na pravednoj tranziciji za dobrobit naših građana

Preporučeno

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić učestvovao je danas na 2. Energy Community Just Transition Forumu, koji je održan u prostorijama JP “Elektoprivreda BiH” u Sarajevu.

Skup je okupio eminentne predstavnike Energetske zajednice i međunarodnih organizacija, kao i predstavnike vlada, civilnog društva i drugih zvaničnika Evrope i našeg regiona, koji su pozvali na provođenje ambicioznih energetskih i klimatskih ciljeva do 2030. godine i inkluzivne politike kako bi se unaprijedila čista energetska tranzicija.

Ovi ciljevi proizilaze i iz obaveza Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi i globalnih klimatskih sporazuma, te naglašavaju potrebu za smanjenjem zagađenja zraka, jačanjem obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Upravo se čita:  Nenad Nešić zavodi red: Evo šta je zatražio od SIPA-e, GP-a, DKPT-a i OSA-e

– Iskoristili smo priliku da s predstavnicima Energetske zajednice i Evropske komisije definišemo te ciljeve, razmijenimo mišljenja i ideje. Treba da radimo zajedno s partnerima iz Energy Community organizacije kako bi se ubrzala pravedna tranzicija energije i zacrtale politike klime i energije, koje idu direktno u korist građana, da se za njihovu dobrobit fokusiramo na fer odnose i poslove. Osnovno je angažovati se sa svim sudionicima kako bi se izgradilo povjerenje i sigurnost u procesu tranzicije čiste energije – izjavio je ministar Džindić.

Upravo se čita:  Ministar izazvao burne reakcije: Nešić podijelio lažnu sliku Vijećnice s bojama zastave Kosova i zaprijetio gradonačelnici Sarajeva

Učesnici Foruma naglasili su potrebnu podršku da se prevaziđu ključni socioekonomski izazovi s kojima se suočavaju regije uglja u tranziciji, uključujući olakšanje prekvalifikacija i mogućnosti zaposlenja, omogućujući pristup čistoj i pristupačnoj energiji, poboljšanje uvjeta ulaganja u čiste tehnologije i unaprijeđenje istraživanja i inovacija.

Ministar Džindić je zahvalio na dolasku visokim gostima Foruma, među kojima su Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministrica rudarstva i energetike Srbije, te kopredsjedavajuća Komiteta za energetiku i klimu Energetske zajednice, Clara de la Torre, zamjenica direktora Generalne direkcije pri Evropskoj komisiji za djelovanje u području klime, te brojne druge zvanice iz Evrope i regije.

Upravo se čita:  Grlić-Radman o govoru Komšića: Uzurpator i štetočina, usporava put BiH ka EU

Just Transition Forum je inicijativa Energy Community Secretariat, međunarodne organizacije koja povezuje Evropsku uniju i njene susjede da stvore zajedničko panevropsko tržište energije. Potpisivanjem Energy Community Treaty, ugovorne strane, među kojima je i BiH, obavezale su se da će provesti ključni EU zakon o energiji i okolišu, razvijati adekvatan regulatorni okvir i liberalizovati svoje tržište energije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo