Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Ministar Lukač objavio frapantna saznanja: “U BiH je 2.000 osoba koristilo aplikaciju Sky kojom su dogovarana ubistva i prodaja droge”

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Lukač je kazao da će nastaviti s ovakvima akcijama jer postoje osobe koje se mogu dovesti u vezu i s ubistvima u BiH i van naše zemlje, a sarađuju s mnogim inostranim zemljama i stiču velike količine novca.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač kazao je kako se akcija “Staza” pripremala dugo i da je određenih broj osoba koje su uhapšene bilo duže pod mjerama. Pali su zbog aplikacije Sky. Lukač otkriva da je ovu aplikaciju koristilo više od 2.000 građana u BiH i poručio: “Predajte ste! Prije ili kasnije doći ćemo do vas.”

“Određeni kriminalci iz te grupe su koristili Sky aplikaciju. Uhapšeno je 19 osoba, a tragali smo za još nekoliko osoba koje nisu u BiH i za njima će biti raspisana potjernica. Nastavljamo borbu protiv organizovanog kriminala. Radi se o ozbiljnim kriminalnim grupama koje rade s velikim količinama droge. Ovdje smo koristili međunarodnu pomoć jer njihovi kontakti sežu van BiH”, rekao je Lukač.

Rekao je da će nastaviti s ovakvima akcijama jer postoje osobe koje se mogu dovesti u vezu i s ubistvima u BiH i van naše zemlje, a sarađuju s mnogim inostranim zemljama i stiču velike količine novca.

“U zadnje vrijeme imamo pristup mnogim informacijama kojima do sada nismo imali. Određena hapšenja smo uradili na osnovu aplikacija koje kriminalci koristili i mislili da su zaštićeni. Sky aplikacija se koristi više od 10 godina, a prema našim podacima u BiH je oko 2.000 osoba koristilo ovu aplikaciju, što je ogroman broj”, rekao je Lukač.

Naveo je kako se ova aplikacija najviše koristila u Francuskoj, Belgiji i Holandiji. Europol je dešifrovao i podijelio podatke s MUP-om RS-a i drugim policijskim agencijama.

“Svi koji su koristili kriptovane telefone i Sky aplikaciju ne mogu biti zaštićeni. Predlažem im da se sami predaju jer prije ili poslije ćemo doći do njih”, rekao je Lukač.

Naveo je kako je mnogo droge završilo i u BiH i da su tu drogu koristila djeca te da im zbog toga to ne može biti oprošteno. Naveo je i da će ova aplikacija dovesti do rješavanja ubistava koja su vršena u BiH i inozemstvu.

Lukač je rekao i da sve ono što nađu na aplikaciji potvrde osobe koje uhapse.

“Oni govore o svojim kontaktima i poslovima koje su radili. Bolje je da dođu i kažu šta imaju nego da razmišljaju da li će sutra neko pucati u njih”, rekao je Lukač.

Poručio je kako je ovo dugoročan posao.

“Postali su bitni i za Europol i Interpol. To neće biti spriječeno ni zaustavljeno. U narednom periodu će biti još hapšenja. Nažalost, tu se pojavljuju i pripadnici raznih policijskih agencija. To im neće biti oprošteno”, zaključio je Lukač.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodikova miljenica ogorčena: Tegeltija bi se u Vijeću sigurnosti obraćao kako priliči ozbiljnim političarima, za razliku od Džaferovića

Ona kaže da ozbiljna država, ozbiljna ambasada, a za sve to slovi Amerika, nikako "ne bi smjela odobriti vizu...

Možda vas zanima i ovo