Subota, 27 veljače, 2021

Ministar Mandić poručio: Ako se brojke u BiH nastave ovako povećavati, onda nijedna mjera nije isključena pa ni “lockdown”

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

– Ne bježimo ni od jedne mjere koja će smanjiti broj zaraženih. Sjetite se kakve smo imali rezultate na početku, ekonomija je pala pa smo morali popustiti mjere. Ali sada će ekonomija opet pasti jer pada i u susjednim zemljama, padaju kooperanti, tvrtke s kojima surađujemo…

Ono čega su se bh. građani najviše plašili, polako postaje stvarnost. Jučer je u Bosni i Hercegovini registrirano 36 smrtnih slučajeva uzrokovanih zarazom korona virusom, a danas 21, piše “Avaz”.

Crni rekordi se nižu, a sve sluti na to da će se situacija iz dana u dan pogoršavati. Ministar zdravstva FBiH Vjekoslav Mandić potvrdio je to za “Dnevni avaz”. Upravo je on prije nekoliko mjeseci upozoravao da bi broj umrlih na dnevnoj bazi mogao dostići trocifrenu brojku.

– Očekujemo i povećanje broja, nemojte misliti da će ovo stati. Jedino ako budemo odgovorni, ako poštivamo ovo što se govori, moguće je da se to uspori. Vidite da se i u našoj okolini obaraju rekordi. Ovo će dugo trajati, ovo nije utrka na stotinu metara, već maraton – istaknuo je Mandić.

Ako se nastave rekordi uvodi se “lockdown”

Naglasio je da, ako se nastave svakodnevno obarati rekordi, razmišljaju o “lockdownu”.

– Ne bježimo ni od jedne mjere koja će smanjiti broj zaraženih. Sjetite se kakve smo imali rezultate na početku, ekonomija je pala pa smo morali popustiti mjere. Ali sada će ekonomija opet pasti jer pada i u susjednim zemljama, padaju kooperanti, tvrtke s kojima surađujemo… Ne možemo ojačati zdravstvo dovoljno za brojku od tisuću ljudi koji se dođu liječiti i legnu u bolnicu. Razvukli smo pandemiju, nadali smo se da ćemo nešto naučiti… Ali ne možemo više, svatko ima svoju granicu – kazao je Mandić.

Naglasio je da je već dva puta odbijen prijedlog da se proglasi stanje prirodne nesreće na nivou FBiH.

– Konkretno, još ne razmišljamo o policijskom satu, ali, ako se brojke nastave širiti, onda nijedna mjera nije isključena. Struka kaže da je stanje zabrinjavajuće. Zdravstveni sustav još ovo podnosi, ali je krajnje zabrinjavajuće. Ako se nastavi ovako, naravno da ćemo tražiti da se sve mjere pooštre – naglasio je ministar zdravstva FBiH.

Sve su glasnija špekuliranja o “lockdownu”, ali tek nakon 15. novembra, odnosno poslije izbora.

– Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva, na čijem sam ja čelu, sigurno nema nikakve političke kalkulacije, bili izbori ili ne. Ja samo slušam struku – zaključio je Mandić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dr. Dragan Stevanović: Ovo nije “gripica” nego ozbiljna bolest; U karijeri nisam vidio veći broj teško oboljelih

Dr. Dragan Stevanović je kazao da za 30 godina nije vidio veći broj teško oboljelih. Mi smo upozoravali da se...

Možda vas zanima i ovo