Utorak, 17 svibnja, 2022

Ministar poslao dopis upraviteljima: Čiste se podrumi, ali i atomska skloništa

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Upravitelji su ovaj dopis već proslijedili etažnim upraviteljima koji su ostali pomalo zatečeni ovim dopisom.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović početkom mjeseca marta uputio je dopis svim upraviteljima u KS da zajedničke dijelove zgrada koji bi se mogli koristiti kao sklonište dovedu u funkcionalno stanje.

Dopis je upućen na adrese sedam upravitelja u KS: Epismontu, Fidges-upravitelju, Hetigu, Hidromontaži, Jobingu, Metal-Exportu i Oki upravitelju.

„S obzirom na novonastalu situaciju u Evropi, potrebno je da obavijestite etažne vlasnike da zajedničke dijelove zgrade, koji bi se u slučaju potrebe mogli koristiti za sklonište, dovedu u funkcionalno stanje. Također, potrebno je da imate kontinuiranu saradnju sa Civilnom zaštitom Kantona Sarajevo“, navodi se u dopisu ministra.

Upravitelji su ovaj dopis već proslijedili etažnim upraviteljima koji su ostali pomalo zatečeni ovim dopisom.

S obzirom da se u dopisu ne pojašnjava u kojim slučajevima se trebaju spremiti prostori za sklonište, pretpostavka je da je ovaj dopis reakcija na rat u Ukrajini i određenu bojazan od širenja sukoba ili moguće nuklearne katastrofe od koje strahuje svijet s obzirom da su Rusi zauzeli dvije nuklearne elektrane u Ukrajini Černobil i Zaporožje.

Prema informacijama kojima raspolaže Patria općine i Civilna zaštita KS dužni su da očiste i dovedu u funkcionalno stanje i atomska skloništa u Sarajevu.

Za državu koja iza sebe već ima iskustvo rata, ove pripreme su mjera opreza te ne bi trebale izazivati paniku kod građana.

Dobro je znati da kantonalna i lokalna vlast poduzima potrebne mjere na osiguranju skloništa u slučaju potrebe.

Općina Novi Grad Sarajevo je 2017. godine sanirala i očistila atomska skloništa na Dobrinji, Saraj-Polju i Mojmilu.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nedostatak radnika: U BiH profesionalni vozači više neće morati imati završenu školu

Mnogi gradovi i općine u BiH nemaju srednjoškolske ustanove za školovanje ove vrste kadrova, što također doprinosi njihovu deficitu...

Možda vas zanima i ovo