Subota, 22 siječnja, 2022

Ministar potvrdio nove cijene grijanja i vode do kraja januara – veće od 20 do čak 33 posto!

Nemojte propustiti

Ovo nije definitivna odluka, jer o tome treba da odluči Vlada Kantona Sarajevo, ali sigurno će se desiti da će cijene grijanja porasti između 25 i 33 posto. Socijalno ćemo subvencionirati oko 20 hiljada domaćinstava, tvrdi ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Zlatko Petrović.

grijanje_depo_249749621Krajem januara naredne godine građani Kantona Sarajevo mogu očekivati da cijene grijanja budu veće između 25 i 33 posto, a vode 20 posto. Do tada će Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo pripremiti sve potrebne odluke kako bi kantonalna Vlada donijela konačnu odluku.

Ovo je za Oslobođenje kazao Zlatko Petrović, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Pokrivanje gubitaka

– Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo već dugo rade na tome da srede stanje u komunalnoj privredi prije svega u segmentima individualne potrošnje, a to je i pitanje cijene i poslovanje javnih komunalnih preduzeća Toplane, Vodovod i kanalizacija i Sarajevogas. Finansijski, najveći problem je u Toplanama, odnosno njihova dugovanja prema Sarajevogasu. Sve do sada radile su se operativne stvari, više da gasimo požar, odnosno da osiguramo pare da mjesečno uredno plaćamo fakture, a trebali smo nove temelje za tarifnu politiku i za potpuno novu socijalnu politiku sa jasno preciziranim kategorijama koje se moraju zaštititi. Ne mogu reći da je to povećanje cijena za sve, biće ga za određene kategorije stanovništva. Kroz planiranje budžeta mislim da smo u mogućnosti da socijalno subvencioniramo otprilike 20.000 domaćinstava, prije svega penzionera, kao i subvencioniranje onih koji su socijalno ugroženi. Ovo nije definitivna odluka, jer o tome treba da odluči Vlada Kantona Sarajevo, ali sigurno će se desiti da će cijene grijanja porasti između 25 i 33 posto i to je ono što je ekonomski opravdano, istakao je Petrović.

“Kroz planiranje budžeta mislim da smo u mogućnosti da socijalno subvencioniramo otprilike 20.000 domaćinstava, prije svega penzionera, kao i subvencioniranje onih koji su socijalno ugroženi. Ovo nije definitivna odluka, jer o tome treba da odluči Vlada Kantona Sarajevo, ali sigurno će se desiti da će cijene grijanja porasti između 25 i 33 posto i to je ono što je ekonomski opravdano.”
Baza podataka

Vlada Kantona i politika će odlučiti da li će se nastaviti sa praksom direktnog subvencioniranja i pokrivanja gubitaka komunalnim preduzećima što je krajnje negativno ocijenjeno i od Ureda za reviziju.

– Sada ćemo vidjeti da li ćemo konačno jedanput krenuti ka bazi ekonomskih cijena da razvijemo jasnu socijalnu politiku, istakao je ministar Petrović.

Prema Petrovićevim riječima, projekcijom budžeta za narednu godinu biće znatno uvećan iznos za socijalnu zaštitu, a radi se i na sistemu koji će u sebi sadržavati korisnike koji će biti subvencionirani sa dokazima o primanjima, zakonom ovjerenom izjavom o broju članova porodice i o njihovom radnom angažmanu.

– To ćemo raditi zajedno sa općinskim centrima za socijalni rad i imat ćemo podatke o svim korisnicima i kvadraturi stana, a Vlada Kantona Sarajevo utvrdit će iznos koji će biti subvencioniran. To u praksi znači da ako neko ima primanja od 600 ili 700 maraka, a ostali članovi porodice ne rade, on neće plaćati novu cijenu grijanja i vode. Maksimalno radimo na tome da ne narušimo standard građana, ali i da preduzeća rade ekonomski opravdano uz obavezu preduzeća da maksimalno racionaliziraju svoj rad, pojasnio je Petrović.

(Bh-index/OSLOBOĐENJE)

Više s weba

Izdvajamo

Gdje ide novac? Zašto građani ne osjete rekordni rast prikupljenih poreza?

Da imamo jasno postavljene ciljeve, onda mi koristili instrument fiskalne politike i politike dohotka da provedemo prijedloge i ideje...

Možda vas zanima i ovo