Srijeda, 28 srpnja, 2021

Ministar sigurnosti BiH: Više nijedan kanton u Federaciji BiH ne želi migrante

Nemojte propustiti

Kada je u pitanju odluka RS da se na njenoj teritoriji ne formiraju migrantski centri, Radončić je istakao da očekuje i solidarnost.

Neophodno je jačanje kapaciteta Granične policije Bosne i Hercegovine, kojoj nedostaje 1.200 graničnih policajaca – ukazao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas u Banjoj Luci.

Očekuje pomoć domaćih i međunarodnih predstavnika.

“Moramo naći budžet za to i Ministarstvo sigurnosti je pokrenulo akciju prema domaćih vlasti i Evropskoj komisiji kako bi dobili novac bar za 400 graničnih policajaca”, rekao je Radončić novinarima, nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem.

Slažemo se, dodao je ministar sigurnosti, da BiH ne treba da bude parking za migrante i da EU, posebno sada nakon grkoturskog velikog spora, treba da odgovori i zajednički štiti ne samo svoje granice, već i svih drugih država kako migranti ne bi krenuli prema Srbiji, Crnoj Gori i BiH te dobili svoj čep u Hrvatskoj, a da mi ovdje imamo problem stotina hiljada migranata.

Kada je u pitanju odluka RS da se na njenoj teritoriji ne formiraju migrantski centri, Radončić je istakao da očekuje i solidarnost.
Po njegovim riječima više nijedan kanton u Federaciji BiH ne želi migrante, koji, kako je naveo, nisu izbjeglice, već osobe koje napuštaju svoje zemlje iz ekonomskih razloga.

Najavio je da će sutra posjetiti i Tuzlu gdje će razgovarati s gradskim vlastima.

Dodao je da su usaglasili stavove u vezi sa saradnjom BiH s Europolom, kako bi se počeo rad oficira za vezu.

Lukač je rekao da je neophodna saradnja svih policijskih, odnosno bezbjednosnih agencija u BiH te Granične policije, s kojom MUPRS već ima određene sporazume i oko 100 njihovih pomaže u čuvanju granice. U protekle dvije godine samo 21 krivično djelo su počinili migranti na teritoriji RS i to, kako je naveo ministar unutrašnjih poslova tog bh. entiteta, mahom iz oblasti imovinskih odnosa, a entitetska policija će nastaviti da štiti imovinu i građane.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od sutra se u BiH ide u zatvor zbog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca

Ako negirate genocid ili veličate ratne zločince u BiH, od sutra idete u zatvor. U Službenom glasniku BiH danas su...

Možda vas zanima i ovo