Subota, 28 siječnja, 2023

Ministar vanjskih poslova Mađarske: Podržavamo da isključivo Hrvati biraju člana Predsjedništva BiH

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Szijjarto je napomenuo da Finska i Švedska još nisu podnijele zahtjev za članstvom u NATO-u, ali će se Mađarska “svakako pozitivno odnositi prema tom pitanju” ako podnesu zahtjev.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto istakao je danas u Zagrebu da Mađarska podržava hrvatski stav da člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda isključivo moraju birati Hrvati.

Ocijenio je da je za stabilnost Bosne i Hercegovine nužno poštivanje volje svih konstitutivnih naroda te u tom kontekstu Mađarska ne podržava “političku hajku ni sankcije” protiv člana Predsjedništva Milorada Dodika.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je ranije ove sedmice rekao da Hrvatski sabor ne bi trebao ratificirati finsko i švedsko pristupanje NATO-u dok se ne promjeni izborni zakon u Bosni i Hercegovini na način koji bi onemogućio da Bošnjaci biraju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda i delegate u domovima naroda.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman je izjavio da Hrvatska podržava potencijalno članstvo Finske i Švedske u NATO-u za koje očekuje da bi ojačalo hrvatsku sigurnost i odbranu.

“Mislimo da će članstvo Finske i Švedske u NATO-u samo ojačati našu sigurnost i našu odbranu”, kazao je Grlić Radman nakon razgovora sa Szijjartom, dodavši kako o tome isti stav imaju sve članice NATO-a.

Grlić Radman je naglasio da ga je prije dva dana zvao finski ministar vanjskih poslova, a jučer, 27. aprila, i švedska kolegica te da im je on rekao da podržava “njihovu buduću aplikaciju kao važan doprinos sigurnosti transatlantskog prostora”. Za njega je Hrvatska pristupanjem NATO-u prihvatila i politiku otvorenih vrata koja podrazumijeva da sve zemlje koje su ispunile standarde mogu ući u ovaj vojni savez.

Szijjarto je napomenuo da Finska i Švedska još nisu podnijele zahtjev za članstvom u NATO-u, ali će se Mađarska “svakako pozitivno odnositi prema tom pitanju” ako podnesu zahtjev. Osvrnuo se i na energetsku situaciju u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, a istakao je da “opskrba energentima nije filozofsko, nego fizičko pitanje” te da će Mađarska plaćati ruski plin “na način da stigne u Mađarsku”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo