Utorak, 17 svibnja, 2022

Ministar Vranić: Omicron će zahvatiti svakog od nas, razmišljamo o popuštanju mjera

Nemojte propustiti

Vranić je kazao da Krizni štab već sada planira da počne sa popuštanjem mjera. Na pitanje koje konkretne mjere, Vranić je rekao “sve, potpuna sloboda”.

Idemo u pravcu kolektivnog imuniteta, omicron će zahvatiti svakog od nas ali je sreća da ne izaziva povećan mortalitet, kazao je na današnjoj press konferenciji ministar zdravstva KS Haris Vranić.

“Omicron je dominantan soj, što se može zaključiti prema kliničkim slikama. Treći talas je bio smrtonosan, sada je ovaj virus toliko mutirao, nije bezazlen da se razumijemo. Mi imamo preko 92 posto umrlih koji nisu vakcinisani. Većinom je riječ o godištima 1927. pa do 1938.”, kazao je Vranić.

U KS je sa dvije doze vakcinisano više od 60 posto građana.

“Broj novozaraženih u odnosu na broj hospitaliziranih nije relevantan. Sada Svjetska zdravstvena orgnaizacija preporučuje da se računaju samo kritični bolesnici koji su u intenzivnim njegama. Apeliram da se koriste usaglašeni protokoli liječenja. Protokol koji je napisan za liječenje, detekciju i preveniranje Covid-19 je usaglašen, ne znam da li su ga pročitale sve zdravstvene ustanove”, kazao je Vranić.

Jedan od problema je što ljekarima primarne zdravstvene zaštite u ogromnim količinima pišu antibioitike.

“Ali antibiotici ne liječe virusnu infekciju. Jedini lijek je vakcinacija”, kazao je Vranić.

Dodao je da Krizni štab već sada planira da počne sa popuštanjem mjera. Na pitanje koje konkretne mjere, Vranić je rekao “sve, potpuna sloboda”.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

SIPA upala u UIO u Banjaluci: Pod lupom rad šefice grupe za sprečavanje krijumčaranja

"Pod lupom je rad aktuelne šefice grupe za sprečavanje krijumčaranja i prekršaje u Regionalnom centru Banjaluka Jelene Majstorović", tvrde...

Možda vas zanima i ovo