Petak, 30 srpnja, 2021

Ministarstvo inostranih poslova Njemačke Dodiku: “Secesionistička retorika, blokade ili ultimatumi, unazađuju zemlju”

Nemojte propustiti

Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije i ostvariti ekonomsku integraciju, navode

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke je, kako navodi Deutsche Welle, saopćilo da njemačka vlada podržava Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu i funkcionirajuću zemlju u kojoj se poštuju načela pravne države, te njen teritorijalni integritet”.

Centralni stabilizirajući faktor je pridržavanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih njegovih aspekata – navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, dostavljenom na zahtjev DW-a, a što zapravo predstavlja zajedničku izjavu zemalja Kvinte.

Naglašava se kako “secesionistička retorika, jednako kao i blokade ili ultimatumi, unazađuje zemlju”.

Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije i ostvariti ekonomsku integraciju. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju.

Dalje se kaže kako “s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju.”

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da su odluke Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet BiH, vrlo štetne za razvoj BiH i za njeno približavanje EU – stoji u saopćenju.

Navode kako su nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području.

Nužno je i da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme – navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW-u dostavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Klix.

Kvinta je neformalna grupa za donošenje odluka i nastala je kao “direktorijum” različitih subjekata kao što su NATO i G7/G20. Prvi sastanci ove grupe su se dogodili osamdesetih godina prošlog stoljeća, a članice raspravljaju o svim važnim međunarodnim političkim pitanjima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo