Četvrtak, 25 travnja, 2024

Ministarstvo sigurnosti BiH o prekidu saradnje: Civilna zaštita RS-a navela je paušalne i ničim obrazložene navode

Preporučeno

– Ključna obaveza Ministarstva sigurnosti BiH, ali i civilnih zaštita na svim nivoima, jest da budu u službi zaštite svih građana u BiH – navode iz Ministarstva

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je zaprimilo obavještenje od Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, koje potpisuje v. d. direktora Milana Novitovića, da “prekida dalju saradnju i kominikaciju sa Ministarstvom sigurnosti”.

Upravo se čita:  "Rezolucija o Srebrenici može biti početak poništenja Daytona i ukidanja entiteta"

– U ovom obavještenju navedeni su paušalni i ničim obrazloženi navodi zbog kojih se rukovodstvo RUCZ-a odlučilo na ovaj korak.

Ministarstvo sigurnosti BiH ne može komentirati spekulacije da li iza ove odluke stoje politički ili eventualno neki drugi razlozi. U dosadašnjem radu Ministarstvo je, uz ulaganje maksimalnih napora, kroz otvorenu komunikaciju i saradnju sa svim službama zaštite i spašavanja u BiH, nastojalo otkloniti prepreke i izazove koji su se javljali u oblasti civilne zaštite.

Upravo se čita:  Dodik ponovo prijeti raspadom BiH: Razlaz je jedina opcija, vrijeme je da krene svako svojim putem. Bošnjaci su već krenuli

Bez obzira na pokušaje opstrukcija, to ćemo nastaviti predano raditi i ubuduće, dosljedno provodeći obaveze i nadležnosti proistekle iz Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, te podzakonskih i provedbenih akata proizašlih iz ovog zakona.

Ključna obaveza Ministarstva sigurnosti BiH, ali i civilnih zaštita na svim nivoima, jest da budu u službi zaštite svih građana u BiH jer prirodne katastrofe ne prepoznaju granice ni nadležnosti institucija, već zahtijevaju brz, efikasan i koordiniran odgovor kako bi se spasili ljudski životi i zaštitila njihova imovina – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Uskoro stiže zatopljenje, temperature će biti prave ljetne

U Bosni i Hercegovini će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanih intervala prijepodne. U većem dijelu zemlje...

Još vijesti za vas