Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ministarstvo sigurnosti BiH o prekidu saradnje: Civilna zaštita RS-a navela je paušalne i ničim obrazložene navode

Nemojte propustiti

– Ključna obaveza Ministarstva sigurnosti BiH, ali i civilnih zaštita na svim nivoima, jest da budu u službi zaštite svih građana u BiH – navode iz Ministarstva

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine je zaprimilo obavještenje od Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, koje potpisuje v. d. direktora Milana Novitovića, da “prekida dalju saradnju i kominikaciju sa Ministarstvom sigurnosti”.

Upravo se čita:  Mijatović nikad glasniji: 'Gade mi se više “patriote” svih naroda i partijskih boja u BiH'

– U ovom obavještenju navedeni su paušalni i ničim obrazloženi navodi zbog kojih se rukovodstvo RUCZ-a odlučilo na ovaj korak.

Ministarstvo sigurnosti BiH ne može komentirati spekulacije da li iza ove odluke stoje politički ili eventualno neki drugi razlozi. U dosadašnjem radu Ministarstvo je, uz ulaganje maksimalnih napora, kroz otvorenu komunikaciju i saradnju sa svim službama zaštite i spašavanja u BiH, nastojalo otkloniti prepreke i izazove koji su se javljali u oblasti civilne zaštite.

Upravo se čita:  U RS-u negoduju zbog američkih vojnih aviona koji će letjeti iznad BiH: "Takvi su bombardovali Srbiju"

Bez obzira na pokušaje opstrukcija, to ćemo nastaviti predano raditi i ubuduće, dosljedno provodeći obaveze i nadležnosti proistekle iz Okvirnog zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u BiH, te podzakonskih i provedbenih akata proizašlih iz ovog zakona.

Ključna obaveza Ministarstva sigurnosti BiH, ali i civilnih zaštita na svim nivoima, jest da budu u službi zaštite svih građana u BiH jer prirodne katastrofe ne prepoznaju granice ni nadležnosti institucija, već zahtijevaju brz, efikasan i koordiniran odgovor kako bi se spasili ljudski životi i zaštitila njihova imovina – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo