Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Ministri EU će danas razgovarati o sankcijama za BiH, koje nije bilo u prethodnom nacrtu prijedloga sastanka

Nemojte propustiti

Očigledno je da je stanje u BiH razlog sve veće brige u briselskim krugovima. Već je ranije najavljivana mogućnost da će ministri vanjskih poslova razgovarati o stanju u BiH do kraja ovog mjeseca.

Ministri odbrane i vanjskih poslova Evropske unije razgovarat će danas, na sastanku u Brestu, o Bosni i Hercegovini i režimu sankcija zbog opstrukcija Dejtona i secesionizma, piše Oslobođenje.

Na sastanku u Brestu razgovarat će se o „Strateškom kompasu“ – najnovijem pokušaju bloka da formulira odgovarajuću strategiju odbrane. To je dokument koji iznosi odbrambene ambicije EU i jedan je od ključnih rezultata predsjedavanja Francuskom Vijećem EU, a očekuje se da će ga lideri dogovoriti u martu.

Kako prenosi Politico.eu “tu je i novo spominjanje situacije u Bosni, koje nije bilo u prethodnom nacrtu” prijedloga zaključaka sastanka.

Nova verzija kaže: “Naš je suštinski interes da podržimo Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu, cjelovitu i suverenu državu i krenemo naprijed u dijalogu Prištine i Beograda koji vodi EU”.

Očigledno je da je stanje u BiH razlog sve veće brige u briselskim krugovima. Već je ranije najavljivana mogućnost da će ministri vanjskih poslova razgovarati o stanju u BiH do kraja ovog mjeseca. Spekuliralo se da će se naša zemlja na dnevnom redu naći na sastanku ministara vanjskih poslova (FAC) EU 24. januara.

Međutim, pogoršana situacija navela je francusko predsjedništvo Unijom da se o BiH razgovara danas na sastaknu s ministrima odbrane bloka 27 država, prenosi politicki.ba.

Pred ministrima je vrlo zahtijevna agenda. Osim o BiH i sankcijama, razgovarat će se o Rusiji i njenom gomilanju trupa uz granicu s Ukrajinom, Sjevernom toku 2, američkim aktivnostima na oba ta polja, kineskom ugrožavanju suvereniteta baltičkih država…

Ministri vanjskih poslova i odbrane EU u Brestu će debatirati danas i sutra.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo