Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Ministri vanjskih poslova država članica EU danas o BiH i sankcijama za Dodika

Nemojte propustiti

Mađarska je najavila veto na moguće sankcije Dodiku.

Ministri vanjskih poslova država članica EU danas će razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, kao i o mogućim sankcijama čelnicima Republike Srpske. Podsjećamo, Evropski parlament osudio je štetnu ulogu regionalnih aktera i vanjskog uplitanja Rusije te su pozvali Vijeće da nametne ciljane sankcije Miloradu Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine“.

U susret sastanku Borrell je poručio kako EU i SAD neće prihvatiti raspad Bosne i Hercegovine, ali stanje jeste zabrinjavajuće. S druge strane, Mađarska je najavila veto na moguće sankcije Dodiku.

Zastupnici u NSRS 10. februara su glasali za zakon o uspostavi posebnog Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća u Republici Srpskoj, što je ocijenjeno antiustavnim djelovanjem.

“Situacija u BiH je sigurno zabrinjavajuća. Zabrinjavajuća nego ikada prije, nikada nije bila laka. Sada se osjete centrifugalne sile. Razgovarao sam sa Dodikom i podsjetio ga da se moramo sastati zbog razgovora, diskusija. Lideri RS i drugi moraju pronaći dogovor da se implementiraju ustavne reforme i druge reforme koje su neophodne. I da nastavimo procese u skladu s dogovorima i da izbjegnemo diskriminaciju”, poručio je jučer Josep Borrell – visoki evropski predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Kakve je statuse na društvenim mrežama pisao monstrum Bojan Prodan: “Kad se zarati ja ću vas …”

Skoro isti scenarij desio se 2008. godine prilikom ubistvu Vučka Sarića, za koje je Prodan osuđen. Prije nepunih 15 godina...

Možda vas zanima i ovo