Petak, 9 prosinca, 2022

Ministri vanjskih poslova G7 poslali jasnu poruku: Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Ministri G7 su poslali jasnu poruku: “Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine”.

Ministri vanjskih poslova G7, u koju spadaju SAD, UK, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, te visoki predstavnik EU sastali su se danas, kako su naveli, u bitno promijenjenom strateškom i sigurnosnom okruženju.

– Ruski agresivni rat protiv Ukrajine prijelomni je trenutak za 21. stoljeće i nosi dramatične posljedice daleko izvan Evrope – navedeno je u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova G7.

S posebnim naglaskom su se dotakli situacije iz BiH. Poslali su jasnu poruku: “Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine”.

– Pozdravljamo usklađivanje Bosne i Hercegovine s restriktivnim mjerama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova s ​​tim mjerama. Moramo nastaviti pomagati zapadnom Balkanu da smanji svoju ovisnost o ruskim ugljikovodici i ranjivost na ekonomsku prisilu.

Zabrinuti smo zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Nećemo tolerirati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji.

Pozivamo na povratak na punu funkcionalnost institucija na svim razinama kako bi se u potpunosti nastavilo s radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u oktobru. U potpunosti podržavamo mandat visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji – naveli su u zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova G7.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Šta ulazak Hrvatske u Šengen donosi za državljane BiH

Kao najveći izazov ulaskom u šengensku zonu u Zagrebu se ističe borba s ilegalnim migracijama, posebno kada je riječ...

Možda vas zanima i ovo