Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Ministrica Ankica Gudeljević na sjednici Zajedničkog upravnog odbora BiH i UN-a

Nemojte propustiti

Vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) i sustav Ujedinjenih naroda (UN) se u radu na zajedničkim razvojnim prioritetima vode Okvirom suradnje za održivi razvoj (UNSDCF) u BiH, koji je Vijeće ministara BiH odobrio u prosincu 2020. godine, a na period od pet godina (2021-2025.).

Današnja sjednica Zajedničkog upravnog odbora, kojim zajedno predsjedavaju dopredsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, gđa. Ingrid Macdonald, bila je prilika da se razmotri napredak u realizaciji Okvira suradnje i usuglase naredne aktivnosti u skladu sa definiranim prioritetima iz Okvira suradnje.

Realizacija Okvira suradnje za održivi razvoj do 2025. potvrđuje zajedničku posvećenost radu za sve ljude u BiH, njihovo okruženje i unaprjeđenje njihovih zajednica. Okvir stavlja fokus na četiri dogovorena prioriteta, koji se odnose na održivi i inkluzivni ekonomski rast; kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, zdravstvo i socijalnu skrb; upravu i vladavinu prava; i jačanju procesa socijalne kohezije u BiH i regionu. Ovi ciljevi su zajednički razvijeni, na bazi temeljitih analiza i opsežnih konzultacija u BiH usmjerenih ka definiranju prioriteta za postizanje Ciljeva održivog razvoja (SDGs) u BiH i globalne agende 2030.

Na zajedničkoj sjednici, kojoj su kao članovi Odbora prisustvovali ministrica civilnih poslova BiH, u ime dopredsjedavajućeg – ministra financija i trezora g. Vjekoslava Bevande, ministrica turizma i okoliša Vlade Federacije BiH, ministar europskih integracija i međunarodne suradnje Vlade Republike Srpske, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, kao i rezidentni predstavnici UNDP-a, UNICEF-a, UNESCO-a i IOM-a u ime tematskih radnih skupina UN-a u BiH, se razgovaralo o aktivnostima provedenim tijekom prošle godine, kao i novom radnom planu koji je usvojen za 2022. godinu. Ujedinjeni narodi u BiH su do kraja 2021. kroz realizirane projekte došli do zajedničke realizacije sredstava u iznosu od 121 200 237 američkih dolara, što je za oko deset milijuna dolara više od planiranog. Rezultati tih programa su predstavljeni u Godišnjem izvješću za 2021., koji je također predstavljen članovima Zajedničkog upravnog odbora, uz novi sustav (UN INFO) koji je uspostavljen radi lakšeg i bržeg praćenja aktivnosti i utroška financijskih sredstava kroz naredno razdoblje.

Zajednički upravni odbor je usvojio Poslovnik na temelju odluke Vijeća ministara o njegovom uspostavljanju, i donio odluku da se realizaciji Okvira suradnje pridruže i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj (IFAD), kao i Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU), kao partneri koji mogu doprinijeti definiranim ciljevima Okvira suradnje i cjelokupnog razvoja BiH, koja ove godine obilježava 30 godina članstva u Ujedinjenim narodima.

Članovi Upravnog odbora su na sjednici potvrdili međusobnu odgovornost za postizanje planiranih rezultata iz Okvira suradnje, s posebnim naglaskom na razvijanje novih strategija, javnih politika i planova koji su u značajnoj mjeri usklađeni sa Ciljevima održivog razvoja (SDGs).

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo