Subota, 17 travnja, 2021

Ministrica Đapo o vakcinama: Forto se već prijavio i pokušao stati u red, ali Pfizer traži državnu vlast

Nemojte propustiti

Ministrica Edita Đapo, članica novog pregovaračkog tima za nabavku vakcina za medije je govorila o novom pokušaju Vlade FBiH da nabavi vakcine protiv COVID-19. Naime kako je kazala za Federaciju je potrebno 2. 5 miliona vakcina.

– Što se tiče Federacije BiH, Federacija BiH ima oko 2.3 miliona stanovnika. Dvadeset posto su djeca, odnosno mlađi od 18 godina koji se ne trebaju vakcinirati i također naučnici kažu da se nikada vakcine ne kupuju za cijelu odraslu populaciju, nego da je potrebno 70 posto imunizirati. Po toj procjeni nama je potrebno 2.5 miliona vakcina. 800.000 smo uplatili putem COVAX-a. Govorim samo za dio Federacije BiH. Moram reći da se FBiH prijavljivala na brojne programe koje je organiziralo Vijeće ministara, kao što su EU for Health i regionalna inicijativa koju je pokrenula Srbija kako bi se nabavile vakcine za region. Išlo se logikom da bi bilo lakše naručiti veće količine za nekoliko zemalja, bila bi bolja cijena, međutim očigledno je da taj državni nivo je zakazao, da taj multilateralni mehanizam globalni je dosta spor, rekla je Đapo i dodala:

– Federalno ministarstvo se obraćalo Vijeću ministara, odnosno Ministarstvu civilnih poslova, da idu s direktnom nabavkom Pfizera, Sinovaca i Sputnika V. Međutim Vijeće ministara nije učinilo apsolutno ništa i spalo je na Vladu FBiH da idemo u direktne nabavke. Pregovarački tim je osnovan u četvrtak, mi smo u petak i evo danas, moram reći da je premijer imao agresivnu dimplomatsku aktivnost, gdje je obišao sve ambasade, i američku i rusku i kinesku. Od Kine smo dobili koje korake moramo poduzeti, pretpostavka je da sve moramo učiniti i kod ostala dva partnera. Ono što smo saznali, kada smo tek počeli koordinirati ovu aktivnost, jer smo se sve vrijeme vodili logikom da je Federacija BiH dužna obezbijediti novac, a da je Vijeće ministara pokrenulo procdeuru direktne nabavke. Potom smo spoznali da je premijer Forto se već prijavio i pokušao stati u red, da tako plastično kažem, Pfizerove vakcine, ali informacija koju sam ja danas dobila je da Pfizer traži državnu vlast, odnosno Vijeće ministara da s njima razgovara.

– Mi smo se htjeli kao Vlada Federacije udružiti s Kantonom Sarajevo, povećati broj vakcina, platiti, samo da se ne gubi taj red. Međutim očigledno je da oni traže samo Vijeće ministara. Od kineske ambasade smo dobili dokumente i premijer je danas potpisao to pismo namjere, ili zahtjev za 500.000 vakcina od Sinofarma, također ćemo naručiti pola miliona od Sinovaca. Naš Zavod za javno zdravstvo nas je upozorio da mi imamo dobar sistem za čuvanje Pfizerove vakcine, a to je sistem za čuvanje na minus 80 i za Sinovac i Sinofarm koje se čuvaju na 2 do pet stepeni, dok se Sputnik V čuva na minus 20 i mi nemamo dobru infrastrukturu, ali vjerujem da naši velepromentnici imaju i bilo bi važno da dođu vakcine, a vjerovatno veleprometnici imaju mogućnost distribucije i čuvanja vakcina. Rekli smo da zavod sve provjeri do sutra i informiše nas do sutra kako bi znali koje ćemo količine naručiti. Mi ćemo morati napraviti jedan pritisak i premijer će se obratiti predsjedavajućem Vijeća ministara, da stanemo u red i prijavimo se za Pfizer. Ukoliko RS neće, onda moraju izaći u susret Federaciji BiH, istakla je Đapo za N1.

Pojašnjava iz kojeg razloga su se opredjelili za Sinovac i Sinofarm.

– Reći ću vam zašto smo se opredjelili za Sinovac i Sinofarm da odmah naručimo veće količine. Naravno da bismo mi voljeli da odmah naručimo 1.000.000 1.500.000 vakcina Pfizera, međutim na njega se čeka šest mjeseci, dok ove možemo dobiti u roku od mjesec dana. To je opredjeljenje da krenemo s vakcinacijom ljudi, a u međuvremenu bi trebao doći Pfizer. Očigledno je da se Vlada FBiH neće moći legitimirati, kao ni Kanton Sarajevo, nego će to morati Vijeće ministara BiH, rekla je Đapo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Severina poslije 17 godina progovorila o intimnom snimku o kojem je brujao cijeli region: Nisam izlazila iz kuće 6 mjeseci, to je bio šok

Pjevačica Severina Kojić našla se u jeku medijske pažnje 2004. godine kada je u javnost isplivao njen intimni snimak. Kaže...

Možda vas zanima i ovo