Petak, 27 siječnja, 2023

Ministrica Gudeljević s glavnom tajnicom Vijeća Europe: Značajna uloga BiH u programima Vijeća Europe u području kulture

Nemojte propustiti

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević sastala se danas u Strasbourgu s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić, te razgovarala s njom o suradnji posebice u području kulture.

Glavna tajnica Vijeća Europe tom prigodom je pohvalila ulogu Bosne i Hercegovine u Vijeću Europe. Zahvalila je ministrici Gudeljević na sudjelovanju na Konferenciji ministara kulture i na značajnom doprinosu radu Vijeća Europe. Pejčinović Burić istaknula je važnost deklaracija koje se usvajaju na Konferenciji, a pozvala je Bosnu i Hercegovinu da potpiše Konvenciju Vijeća Europe o kaznenim djelima koja se odnose na kulturna dobra koja je usvojena u svibnju 2017. u Nikoziji.

U razgovoru ministrice Gudeljević i glavne tajnice Marije Pejčinović Burić, istaknuta je važnost Strategije europske baštine za 21. stoljeće. Pejčinović je zahvalila što BiH sudjeluje u danima europskog naslijeđa, kazavši da je tema za ovu godinu održivost u području kulture.

Ministrica je naglasila značaj digitalizacije kulturne baštine kako bi se ona sačuvala za buduće naraštaje.

Razgovarano je i o Kulturnim rutama Vijeća Europe i sudjelovanju Bosne i Hercegovine u tom projektu koje je ocijenjeno iznimno uspješnim. Ministrica Ankica Gudeljević zahvalila se na prijemu, ističući važnost kulture, jezika i kulturnog naslijeđa za jedan narod, te naglašavajući ulogu kulture u zbližavanju naroda.

Susret ministrice Gudeljević s glavnom tajnicom Vijeća Europe Marijom Pejčinović Burić organiziran je u vrijeme održavanja Konferencija ministara kulture Vijeća Europe s temom „Stvaramo našu budućnost: Kreativnost i kulturno naslijeđe kao strateški resursi za raznoliku i demokratsku Europu”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nižu se reakcije na Nešićeva tri prsta u studiju FTV-a: “Sarajevo je konačno oslobođeno…”

Nešić se izvinio sinoć “ukoliko je nekoga uvrijedio” pokazivanjem tri prsta ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu, ali je...

Možda vas zanima i ovo