Petak, 29 rujna, 2023

Ministrica Gudeljević u Parizu sudjelovala na sastanku na visokoj razini o transformaciji obrazovanja

Preporučeno

U sjedištu UNESCO-a u Parizu 29. i 30. juna 2022.godine održan je Predsamit o transformaciji obrazovanja na visokoj razini na kojem je sudjelovala ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević.

Cilj Predsamita je iskoristiti argumente o transformaciji obrazovanja koji nastaju kroz debate, a kako bi se uspostavila zajednička vizija transformiranog obrazovanja.

Tijekom svog izlaganja ministrica Gudeljević je naglasila da je veoma sretna što može informirati nazočne „da je Bosna i Hercegovina već prošla kroz cjelokupan proces konzultacija u državi, a u kojemu je sudjelovalo1400 osoba iz različitih ciljnih skupina. Među mnogim prioritetima u obrazovanju, tijekom navedenih konzultacija prepoznali smo da se treba unaprijediti mnogo aspekata, ali ovom prigodom ću naglasiti dva aspekta: pristup obrazovanju i nužnost brze transformacije kvalitete obrazovanja za iduće desetljeće“.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH: Dr. Bećirović razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Francuske Fransoom Delmasom

Ministrica je dodala kako vjeruje da su svi nazočni na sastanku posvećeni zalaganju za najviše standarde u dostizanju ciljeva Agende 2030.

Tijekom Pre-Summita na kojemu je sudjelovalo preko osamdeset ministara obrazovanja predstavljeni su preliminarni rezultati konzultacija o transformaciji obrazovanja koje su zemlje pojedinačno obavile. Države su na odvojenim panelima prezentirale ključne elemente svoje posvećenosti transformaciji obrazovanja kao i rezultate konzultacija koje su obavljene u nekoliko ciljnih skupina kao što su obrazovni djelatnici, akademska zajednica, roditelji, nevladin sektor i mladi. U BiH su tijekom lipnja održana i tri odvojena sastanka koji su imali za cilj prezentaciju navedenih konzultacija na kojima su prezentirani glavni prioriteti i perspektive u obrazovnih sustava u Bosni i Hercegovini.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Izetbegović jedini kandidat za predsjednika SDA, Mehmedović najavljuje: Znak da je Bakir konačno oteo stranku od članstva

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje...

Možda vas zanima i ovo