Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

Ministrica Turković odgovorila na optužbe: Apsolutno netačne i lažne tvrdnje, oni koji su mjesecima blokirali rad države mene optužuju za opstrukcije

Nemojte propustiti

S obzirom na plasiranje dezinformacije u vezi sa projektom Aerodroma u Trebinju, Turković je potcrtala tačnu informaciju koju je objavilo Vijeće ministara BiH

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković odgovorila je na optužbe pojedinih koji su kazali da je donijela odluku o “povlačenju pozitivnog mišljenja na memorandum o izgradnji aerodroma Trebinje”.

Turković je kazala da su “apsolutno netačne i lažne tvrdnje” iznesene u pojedinim medijima da opstruira bilo kakav projekt!

Naprotiv, svi projekti u interesu građana i države BiH, navodi Turković, a koji se realiziraju u skladu sa zakonom imat će i imaju moju podršku gdje god da se na teritoriji BiH realiziraju.

– Oni koji misle da mogu zaobići zakone i procedure, državne institucije i njihove nadležnosti su ti koji usporavaju, blokiraju i opstruiraju projekte. Apsurdno je da oni koji su mjesecima blokirali rad države i Vijeća ministara, stotine važnih odluka, budžet i još mnogo drugih, sada optužuju nekoga za, tobožnje, opstrukcije – kazala je ministrica vanjskih poslova BiH.

S obzirom na plasiranje dezinformacije u vezi sa projektom Aerodroma u Trebinju, Turković je potcrtala tačnu informaciju koju je objavilo Vijeće ministara BiH, a to je da je “Vijeće ministara BiH na 48. sjednici utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta „Izgradnja aerodroma Trebinje“ između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije.

Predloženim osnovama se utvrđuju osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta „Izgradnja aerodroma Trebinje“, uz poštivanje dobre međunarodne prakse i zakonodavstva dviju država.

Ministarstvo komunikacija i prometa i Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH tehnički će doraditi Prijedlog osnova prije upućivanja Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar komunikacija i prometa”.

– Aerodrom u Trebinju, ili bilo koji drugi za koji postoji potreba, isplativost i osnova te podrška građana, nadležnih institucija i svih relevantnih faktora, ako je u skladu sa zakonom i svim pozitivnim propisima, nikada neće niti je bio sporan – zaključila je Bisera Turković.

Podsjetimo, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je izjavio da “ako Bisera ne može pomoći ne treba odmagati”, te da bi “trebala pustiti ljude da rade svoj posao”.

– Samoproglašena kraljice bh diplomatije, ne igrajte se sa Srbima. Ako mislite da ste napakostili građanima Srpske i Trebinja povlačenjem saglasnosti na memorandum, želim da Vas informišem da ćemo i mi povući saglasnosti sa projekata od značaja za Vas i Vašeg mentora Bakira Izetbegovića – kazala je poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tegeltija sa sobom u New York na zasjedanje UN-a vodi čak 10 ljudi!

- Želim čestitati plemenitim građanima BiH koji plaćaju ova putovanja od kojih korist imaju jedino hoteli u Washingtonu i...

Možda vas zanima i ovo