Nedjelja, 18 travnja, 2021

Ministrica Turković: Stiže 100.000 vakcina, izgleda da nismo bili agresivni kao drugi

Nemojte propustiti

“U narednih pet do šest dana se očekuje da bi mogle doći vakcine i da krene početak vakcinisanja, radi se o nekih 100.000 doza”, kazala je Turković.

Ministrica vanjskih poslova Bisera Turković danas se obratila medijima nakon sjednice Vijeća ministara BiH, te je govorila o temama koje su obrađene na sjednici. Vakcine su, zasigurno, bile najzanimljivija, piše N1.

“Bilo je razgovora o pitanju vakcinacije protiv COVID-a. Mi smo još u fazi iščekivanja da vakcinacija krene, ali potvrđeno je da BiH ima hladni lanac za pohranjivanje Pfizer vakcine. Očekujemo da će se mimo Covax mehanizma doći i vakcinacija koja je dio, čije će plaćanje biti preko IPA fondova. Imamo najavu da bi ta vakcinacija mogla da stigne i krene se s procesom”, kazala je Turković i dodala da je pripremljeno sve što je trebalo.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

“Sve radnje su završene, sve je pripremljeno. Sve ono što se moglo pripremiti s naše strane je urađeno i mi smo u iščekivanju kada bi moglo biti dospjeće vakcina”, kazala je Turković i dodala da priča o tome da preduslovi nisu ispunjeni, ne stoji.

“Sve što se priča da nema preduslova, ne stoji i nije tačno. Sve što je bilo do BiH je učinjeno. Uplatili smo iznose koji su potrebni. Ako postoji krivica, onda je na dobavljačima koji je trebao dostaviti vakcine. Procesi su bili mnogo usporeniji nego se moglo očekivati. Očigledno nismo bili agresivni kao što su druge zemlje bile agresivne”.

“U narednih pet do šest dana se očekuje da bi mogle doći vakcine i da krene početak vakcinisanja, radi se o nekih 100.000 doza”, dodaje Turković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

I Grlić Radman osudio Janšin non paper: “Hrvatska se protivi bilo kakvom prekrajanju granica”

Hrvatska ne bježi od otvorenih pitanja koje ima u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i želi ih riješiti baš...

Možda vas zanima i ovo