Subota, 4 veljače, 2023

Ministrica Turković u Bukureštu: NATO jača svoju prilagođenu podršku BiH

Nemojte propustiti

Tokom dana očekuje se nekoliko važnih bilateralnih susreta, uključujući i sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH prisustvovala je danas u Bukureštu samitu NATO ministara vanjskih poslova, a na poziv generalnog sekretara Jensa Stoltenberga. Ministri vanjskih poslova država članica NATO su usvojili i zajedničku izjavu u kojoj podsjećaju na značaj regiona Zapadnog Balkana.

NATO jača svoju prilagođenu podršku BiH i izgradnji integriteta i otpornosti, razvoj sposobnosti i održavanje političke nezavisnosti.

Posebno je značajno da NATO ostaje čvrsto iza posvećenosti politici otvorenih vrata Alijanse za nove članice. Naglašavam da je BiH nedavno usvojila ključne dokumente Program reformi te ih poslala u štab NATO u Briselu.

Tokom dana očekuje se nekoliko važnih bilateralnih susreta, uključujući i sastanak sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Tako se Turković sastala na marginama NATO samita sa Jeppe Kofodom, ministrom vanjskih poslova Danske.

Tokom susreta naglašeni su dobri bilateralni odnosi dvije države. Razgovarano je i o kandidatskom statusu za Bosnu i Hercegovinu na putu ka Evropskoj uniji, koji je izuzetno važan i u kontekstu sigurnosne situacije u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu. Danska je izrazila podršku napretku BiH ka EU i NATO.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo