Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Mirno okupljanje u Tuzli, Banjaluci, Mostaru: Zeničani od Vlade ZDK dobili autobus, dolaze u Sarajevo!

Nemojte propustiti

Studenti u Sarajevu najavili proteste zbog matičnih brojeva.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Stotinjak građana Zenice, koji su se okupili ispred zgrade Općine Zenica, odakle su mirnom protestnom šetnjom skrenuli pažnju na problem u vezi sa donošenjem zakona o matičnim brojevima, autobusom dolaze za Sarajevo, javila je Al Jazeera

Nakon što su građani stigli pred zgradu Vlade Zeničko-dobojskog kantona, obratio im se premijer tog kantona Fikret Plevljak te rekao da je Vlada osigurala autobus za Sarajevo koji će krenuti u 13:30.

“Ja vas doista podržavam u ovim protestima i uredu je ovo što radite”, kratko je kazao premijer, te pozvao nekoliko učesnika šetnje na razgovor kako bi im pomogao ukoliko je to moguće.

Organizator protesta Emir Serdarević kazao je kako je cilj jasan, a to je identitet.

“Svako zaslužuje pravo na identitet i na JMB. Nažalost, odziv nije onakav kakav je na Facebooku, ali nas ima dovoljno da pošaljemo jasnu poruku odgovornima”, kazao je Serdarević, a prenosi Al Jazeera

Okupljanje studenata u Sarajevu

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu danas u 14 sati organizuje masovno okupljanje studenata na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović, odakle će se mirno i dostojanstveno krenuti u protestnu šetnju prema Parlamentu Bosne i Hercegovine.

-Sada se potpuno uključujemo u protest i kao predstavnici najmasovnijeg i najstarijeg Univerziteta u BiH organizujemo naše studente, a i sve mlade sa planom da veliku masu studenata i mladih putem našeg projekta ‘studentski pohodi’ priključimo protestu – navodi se u saopćenju.

– Bez obzira na činjenicu da je blokada Parlamenta završena rano jutros, vjerujemo da je ovo tek početak borbe za promjene, borbe za bolje sutra svih nas. Prava se ne dobijaju, za prava se bori! – dodaje Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu.

Predsjednik Studentskog parlamenta Ahmed Nurković kazao je da je njihov osnovni motiv pozivanje na odgovornost naših parlamentaraca, ali i svih ostalih institucija, službi i službenika koji ne rade svoj posao, te nam tako svima uskraćuju budućnost kakvu zaslužujemo.

Grupa građana iz grupe koji su bili pokretači protesta u Sarajevu, pozvali su sve da prate Facebook, jer će o svim daljim aktivnostima i planovima obavještavati putem ove društvene mreže.

Protestno okupljanje zbog jedinstvenih matičnih brojeva (JMBG) počelo je i u Mostaru. Nekoliko stotina Mostaraca okupilo se na Španskom trgu. Protestom žele izraziti solidarnost sa Sarajevom. Poručuju kako se treba zaustaviti teroriziranje građana BiH, potaknuti slučajevima beba bez matičnog broja, javila je Al Jazeera.

Banjalučani su najavili okupljanje u 17:00 sati ispred Skupštine RS-a u Banjoj Luci kao znak podrške Sarajevu zbog matičnih brojeva, javlja Al Jazzera.

Okupljanje u Tuzli

Udruženje građana “Multi” iz Tuzle daje punu podršku protestima koji su se zadnja dva dana održavali ispred zgrade zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine, ali i onima koji su planirani u drugim gradovima BiH. Također su pozvali sve građane Tuzle da im se pridruže protestu koji će se održati danas na lokalitetu Trga Slobode u Tuzli, sa početkom u 12:00 sati.

“Živimo u državi u kojoj pojedinac direktno zavisi od državnog intervencionizma tj. djelovanja demokratski izabrani predstavnika građana. Tako je jedinstveni matični broj preduslov da se u Bosni i Hercegovini dobije bilo koji dokument koji je potreban da se ostvare osnovna prava koja su zagarantovana građanima ove zemlje. Bez ovog broja koji prvenstveno služi državi za kontrolu svojih građana, pojedinac ne može uživati u osnovnim postulatima pravnog poretka – život, sloboda i vlasništvo. Kako je to primjetio Frederic Bastiat, “život, sloboda i vlasništvo ne postoje jer je čovjek napravio zakone”, već nezavisno od toga. Stoga je dužnost svakog od nas da se borimo prirodna prava svakog čovjeka” poručili su za Bh-index portal iz udruženja “Multi”.

Podrška iz Beograda

Dešavanja u Sarajevu i drugim gradovima BiH dobijaju podršku i iz Beograda.

Dvije mlade aktivistice Sandra Massi i Ann Marie Alves –Čuričić napravile su grupu “Svi smo mi Belmina” i pozvali svoje sugrađane da daju podršku građanima BiH.

Kako je za Fenu rekla Ann Marie Alves Čuričić protesti u Sarajevu su dokaz da moć stoji u rukama građana ali i opomena da ne treba čekati da stvari dogore do noktiju.

– Vrijeme je da se konačno trgnemo, da izađemo iz letargije, da pokažemo i dokažemo da smo ljudi, da ne čutimo, ne saginjemo glavu pred besmislenim politizacijama – smatra Alves Čuričić,

Beograđani bi se tako u znak podrške bh. bebama i građanima Bosne i Hercegovine trebali okupiti u nedjelju, 9. juna, u 16 sati na Kalemegdanu.

Podsjećamo, Vijeće ministara je donijelo privremeno rješenje o izdavanju matičnih brojeva, ali roditelji i građani nisu zadovoljni privremenim rješenjima.

(Anel J. / Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo