Srijeda, 6 prosinca, 2023

Miro Pejić: Nakon gađanja jajima prelazimo na krompir!

Preporučeno

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić pozvao je poljoprivrednike da odustanu od za danas planiranog blokiranja saobraćajnica u više kantona u Federaciji BiH /FBiH/, ali je najavio da će do isplate dugovanja Vlade poljoprivrednim proizvođačima i donošenja programa podsticaja biti nastavljene akcije, poput jučerašnje gađanja jajima.

sjednica-poljo“Nastaviće se ovaj vid najblažeg radikalnog djelovanja – gađanja jajima, polivanja mlijekom, gađanja krastavcima, pa kako vrijeme bude odmicalo ići ćemo vjerovatno na nešto tvrđe, kao što je krompir, dok se naši zahtjevi ne ispune”, rekao je Pejić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, ovo nije prijetnja već obećanje federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ministru finansija Anti Krajini.
“Neka nas čekaju i danas kad ulaze u auto, neka nas čekaju popodne kad idu kućama i ujutro kad dolaze na posao”, poručio je Pejić, ne želeći da precizira kad će se i u kom obimu desiti ovaj vid građanske neposlušnosti.

Upravo se čita:  Zijada država šalje u zatvor zbog krađe drva koju nije napravio

Kao razlog za odustajanje od za danas planiranog blokiranja saobraćajnica Pejić je naveo da građani ne treba da trpe zbog toga, pošto su kao odgovorni za probleme poljoprivrednika locirani Krajina i Nikšić.

“Naša prava i probleme treba da riješimo sa onima koji su odgovorni”, istakao je Pejić, zaključivši da bi isplata podsticaja minimalno za prvi kvartal bila dovoljna da se poljoprivrednici vrate dijalogu sa Vladom.

Upravo se čita:  U ovom bh. gradu srednjoškolci će dobiti 500 KM!

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja u BiH Avdo Muslimović pročitao je proglas kojim se članovi poljoprivrednih udruženja, svi poljoprivrednici, nezaposleni, borci, obespravljeni radnici i građani FBiH pozivaju da blokiraju puteve u Federaciji, ukoliko Vlada u naredna tri dana ne isplati podsticaje iz posljednjeg kvartala 2012. i prvog 2013. godine.
Kao rok stupanja proglasa na snagu Muslimović je naveo petak, 5. juli.

I Muslimović je kao odgovorne za neisplaćivanje podsticaja naveo Nikšića i Krajinu, ističući da su poljoprivrednici, poslije izmirivanja spoljnog duga i obaveza prema boračkoj populaciji, treći budžetski prioritet.

Upravo se čita:  UO KCUS-a smijenio Sebiju Izetbegović, evo ko je izabran za v.d direktora

“Za osam posljednjih mjeseci budžetskim korisnicima isplaćene su sve plate, iako su njihova primanja na petom mjestu po prioritetu”, zaključio je Muslimović.

On nije želio da komentariše informacije da je dijelu poljoprivrednika Vlada FBiH danas isplatila dugovanja, ističući da će u to vjerovati tek kad se uvjeri da su pare na računu.

Zajedno sa nekoliko nezadovoljnih poljoprivrednika, Pejić je juče gađao jajima zgradu Vlade FBiH, zbog čega ga je policija privela. Nakon što je noć proveo u pritvoru pod sumnjom da je počinio krivično djelo “napad i oštećenje tuđe imovine”, Pejić je jutros pušten na slobodu.

(Fena)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo