Srijeda, 20 listopada, 2021

Miroslav Lajčak: BiH nema vremena za gubljenje

Nemojte propustiti

aa_picture_20150309_4740424_web

Odgovarajući na pitanje novinara AA u vezi sa formiranjem vlasti u BiH, Lajčak je u Tirani kazao kako u ovoj zemlji u proteklom periodu nije bilo značajnog napretka, ali, dodao je da je ipak optimističniji nego ranije

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je da Bosna i Hercegovina nema vremena za gubljenje kada je u pitanju formiranje vlasti u ovoj zemlji, prenosi Anadolu Agecny (AA).

Lajčak, koji boravi u zvaničnoj posjeti Albaniji, u glavnom gradu te zemlje Tirani, sastao se sa ministrom vanjskih poslova Albanije Ditmirom Bushatijem. Nakon sastanka iza zatvorenih vrata održana je zajednička konferencija za novinare.

Ministar Bushati je ukazao na vrlo dobre odnose između Albanije i Slovačke, naglasivši da su oni kvalitetni i na političkom ali i na drugim nivoima.

Tokom sastanka bilo je govora i o koracima koji će biti poduzeti s ciljem spriječavanja stranih državljanja koji preko balkanskih zemalja odlaze na strana ratišta.

S druge strane, Lajčak je ukazao na činjenicu kako Albanija za njegovu zemlju važi za jednog od najvažnijih partnera u regiji.

– BiH nema vremena za gubljenje

Odgovarajući na pitanje novinara AA u vezi sa formiranjem vlasti i aktuelnom političkom situacijom u BiH, Lajčak je kazao kako u ovoj zemlji u proteklom periodu nije bilo značajnog napretka, ali, dodao je da je ipak optimističniji nego ranije.

Naglasio je također kako je Evropska unija u tom smislu napravila značajan korak pokretanjem incijative za BiH, te da je ona podržana od svih političkih partija u zemlji.

Lajčak je ukazao na značaj što skorijeg formiranja vlasti na državnom i nivou jednog od entiteta.

“Bosna i Hercegovina nema taj luksuz da ovoliko čeka sa formiranjem vlade. Neophodno je da se do formiranja vlasti dođe što prije. Naročito je bitno da politički akteri na federalnom nivou shvate ozbiljnost ove situacije”, kazao je Lajčak.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sine, pazi šta sanjaš! Svetlana Cenić objasnila Dodiku šta sve piše u “izvornom Dejtonu”

Izvorni Dejton? Kako ga nazivaju. Pa, sine, pazi šta sanjaš. Da krenem redom samo nekoliko stvari - piše Cenić Nadležnost...

Možda vas zanima i ovo