Nedjelja, 2 travnja, 2023

Miroslav Lajčak će tražiti podršku za BiH

Nemojte propustiti

Iako se BiH i njena aplikacija za članstvo u Evropskoj uniji definitivno neće naći na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove EU (FAC), kako saznaje “Avaz”, Miroslav Lajčak, šef diplomatije Slovačke, zemlje koja trenutno predsjedava EU, tražit će od evropskih ministara donošenje zaključka prema kojem će naša država u septembru definitivno dobiti zeleno svjetlo za proces dobivanja kandidatskog statusa.

Ova informacija “Avazu” je potvrđena iz nekoliko izvora, a nezvanično i iz kabineta samog Lajčaka.

Kako piše ova novina, Lajčak je ovoj temi tokom vikenda razgovarao i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Preneseno je da će Lajčak informirati ministre vanjskih poslova EU da je krajem prošle sedmice Predsjedništvo BiH usvojilo protokol prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), koji predstavlja ključni uvjet za dobivanje zelenog svjetla za bh. aplikaciju te u konačnici formalnog uručenja upitnika Evropske komisije potrebnog za kandidatski status.

Danas bi ovaj sporazum u Sarajevu i formalnopravno trebali parafirati šef pregovaračkog tima BiH Hamdo Tinjak i šef delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Lars Gunnar-Wigemark.

– BiH se mogla naći na dnevnom redu i sjednice Vijeća za vanjske poslove da nije bilo nedavne blokade evropskog puta naše države, koja je, nasreću, okončana. Ovako ostaje da se čeka naredno zasjedanje jednog od vijeća EU, a koje je u septembru – kazao “Avazov” izvor iz Brisela.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo