Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Mirsad Hadžikadić: Dosta je bilo šutnje!

Nemojte propustiti

BiH nije „država svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda“ i nije nastala sastavljanjem svojih administrativnih jedinica niti naroda, pa se ne može ni razilaziti sa samom sobom – saopštio je predsjednik Platforme za progres Mirsad Hadžikadić. Njegovu reakcija prenosimo u cijelosti:

Platforma za progres poziva strane potpisnice Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, to jest nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Hrvatske, te nadležne institucije Evropske unije, Republike Francuske, Savezne Republike Njemačke, Ruske Federacije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Sjedinjenih Američkih Država, koje su taj međunarodni ugovor potpisale u kapacitetu svjedoka, da se hitno očituju o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske, administrativne jedinice Bosne i Hercegovine, u kojima se, između ostalog navodi da se „nadležnost Visokog predstavnika odnosi isključivo na tumačenje Aneksa X“ i pominje se mogućnost „mirnog razlaza“ u Bosni i Hercegovini ukoliko se ne ispune ostali ultimativni zahtjevi tog tijela, koji nemaju pravno uporište u važećem međunarodnom sporazumu o miru u Bosni i Hercegovini niti u međunarodnom pravu uopšte.

Budući da se u navedenim zaključcima NSRS očigledno radi o bezazlenom ili zlonamjernom, svejedno, nepoznavanju ili netačnom prevođenju i tumačenju teksta Aneksa X Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, što bi moglo prouzrokovatri dodatno zbunjivanje i dezinformisanje bh. javnosti, od Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, u skladu sa Aneksom X, tražimo službene prijevode na bosanski, srpski i hrvatski jezik, uz precizno tumačenje tog, kao i Aneksa IV – Ustava BiH u kojem Bosna i Hercegovina nije niti je ikada trebalo da bude ustrojena kao „država svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda“. Uporno ponavljanje takvog netačnog opisa postojećeg ustrojstva Bosne i Hercegovine taj opis neće i ne može učiniti istinitim.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Dalje, molimo sve prozvane strane potpisnice, svjedoke, te Ured visokog predstavnika u BiH da pojasne razliku u značenju engleskih pojmova „constituent“ i „constitutive“ kao i značenje sljedećeg dijela Preambule važećeg Ustava BiH: „Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows:…”. Krajnje je vrijeme da bh. zakonodavstvne institucije, konačno, usklade pravne termine koje koriste u brojnim zakonskim i podzakonskim aktima, kao i u svakodnevnoj praksi, sa originalnim tekstom važećeg Ustava BiH.

Građani Bosne i Hercegovine umorni su od efekata pogrešnog prevođenja i nakaradnog tumačenja međunarodnih sporazuma koji se odnose na ovu zemlju.

 

 

 

Platforma za progres traži od svih međunarodnih aktera koji su učestvovali u kreiranju Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini da učestvuju u širokoj javnoj raspravi o novim, nediskriminirajućim ustavnim rješenjima u Bosni i Hercegovini, za kojim vape svi dobronamjerni državljani Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori.

Dosta je bilo šutnje! – poručuje Mirsad Hadžikadić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo