Subota, 10 lipnja, 2023

Mirsad Hadžikadić: Ruski rulet sa Izbornim zakonom

Nemojte propustiti

„BiH ima pravo odlučiti hoće li biti članicom NATO-a, kao što i Moskva zadržava pravo reagirati na takvu mogućnost u skladu sa svojim interesima“, prijeteće su riječi Igora Kalabuhova, ruskog ambasadora u BiH, koje su prenijeli svi svjetski mediji.

Riječ je o prijetećoj poruci, upućenoj prije svih bošnjačkoj i građanskoj javnosti u Bosni i Hercegovini.

Takvom porukom je, suptilno i vješto, stavljen imperativ pronalaska partnera u hrvatskom narodu „pod svaku cijenu“, kako bi se prilike unutar Federacije ustabilile i kako bi se prividno stvorila protuteža Miloradu Dodiku i ruskim interesima u BiH.

Upravo se čita:  Šta piše u rezoluciji o Kosovu koju je Nenad Stevandić predložio poslanicima

Cijena pakta sa Hrvatima je trebao biti Izborni zakon, koji bi Draganu Čoviću, također ruskom čovjeku i njegovom HDZ-u, omogućio diktatorski režim sa svim mehanizmima upravljanja i blokiranja. Tada bi, Moskva, osim Banja Luke, upravljala i zvaničnim Sarajevom.

Nažalost, bošnjačka zvanična politika, nije odolila pritiscima i u potpunosti je bila spremna učiniti ustupke hrvatskoj strani, a legitimitet za to joj je dao i dio opozicije.

Upravo se čita:  Ministar Nešić: Od nas ipak barem malo zavisi sigurnost cijele Evrope

Međutim, snažna kritička reakcija javnosti je osujetila ruski scenarij, spriječivši bošnjačke predstavnike da potpišu kapitulaciju Bosne i Hercegovine.

Spriječen u svojoj namjeri, koja mu je bila „na dohvat ruke“, vidno nervozni Dragan Čović prijeti neodržavanjem izbora, dok njegov jatak Mario Karamatić ide i dalje, te najavljuje uspostavu takozvane „Herceg-Bosne“.

Bila je to prava KGB-ovska operacija, s ciljem potpune rusifikacije Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Nešić: “Neću dozvoliti povratak bh. državljana iz Sirije ni njihovoj djeci sve dok ne dobijem garancije da nisu opasnost po bezbjednost BiH”

Rasplet je poznat.

Poruka je jasna; Dragane, Igore, Milorade, Do svidanya.

Pročitajte još

Izdvajamo

Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

Snimak načinjen najvjerovatnije 5. augusta 2022. godine pokazuje da je ratni zločinac Dario Kordić daleko od pokajanja za svoja...

Možda vas zanima i ovo