Četvrtak, 25 travnja, 2024

Mirsad Purivatra odlazi s pozicije direktora SFF-a: “Krenuli smo od nule u vrijeme opsade našeg grada…”

Preporučeno

Mirsad Purivatra, osnivač Sarajevo Film Festivala, napušta poziciju direktora Festivala koju je obnašao u proteklih 27 godina. Purivatra će ubuduće obavljati funkciju predsjednika Udruženja Obala Art Centar pod čijim okriljem djeluje Sarajevo Film Festival.

Kaže da je ponosan na što su napravili u proteklih 27 godina postojanja Festivala.

– Krenuli smo od nule u vrijeme opsade našeg grada, a danas smo institucija na koju sa poštovanjem gledaju i na koju rado dolaze filmski autori i filmska industrija regije i svijeta. Bilo je to putovanje na kojem smo se susretali sa mnogim izazovima. Uz timski rad koji je bio naša prepoznatljivost svih ovih godina, izazove smo pretvarali u uspješne projekte, uvijek iznova postavljajući i osvajajući visoke standarde – prisjeća se Purivatra.

Ističe da su svo ovo vrijeme bili posvećeni njihovoj misiji da otkrivaju, podržavaju i promovišu domaće i regionalne filmske autore i industrije.

Upravo se čita:  Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

– Sretan sam što je Sarajevo Film Festival postao najznačajnija platforma za razvoj bh. filmske industrije i koprodukcije u regionu te samim tim i dio brojnih uspješnih priča o bh. filmu i filmu čitave regije. Posebno zadovoljstvo je spoznaja da je tim koji sam vodio protekle tri decenije Sarajevu podario jedan veliki brand koji ga širom svijeta promoviše kao grad kulture i filma. Kao direktor Festivala imao sam čast i zadovoljstvo da ugostim najbolje bh. i regionalne filmske autore, kao i neke od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice koji su postali svojevrsni ambasadori Sarajeva i Sarajevo Film Festivala. Među njima su: Paweł Pawlikowski, Mike Leigh, Darren Aronofsky, Morgan Freeman, Nuri Bilge Ceylan, Angelina Jolie, Robert De Niro, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Brad Pitt, Gaspar Noe, John Cleese, Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Alejandro González Iñárritu, Alfonso Cuarón, Wim Wenders, Bono Vox i mnogi drugi – izjavio je Purivatra.

Upravo se čita:  Mijenjaju se "pravila igre": Šta će biti sa dječijim dodatkom?

Purivatra će kao predsjednik Obala Art Centra i dalje raditi na strateškom razvoju Sarajevo Film Festivala, a o planovima za budućnost kaže:

– Biti na čelu Sarajevo Film Festivala nosilo je veliku odgovornost i od mene je tražilo potpunu posvećenost projektu. Odluku o promjeni pozicije donio sam sa iskrenim uvjerenjem da je ona ispravna i za mene i za Festival. I dalje ću biti dio tima koji će voditi brigu o njegovom zdravom razvoju i svim strateškim pravcima djelovanja. Vjerujem da će mi ova odluka o odlasku sa pozicije direktora omogućiti da se posvetim i nekim idejama za koje do sada nisam imao vremena. Moja strast i energija ostaju i dalje vezani za projekte iz područja filma i kreativne industrije. Jedan od njih je već uspostavljeni kreativni hub Ponta Lopud – kaže Purivatra.

Upravo se čita:  "Ne pamtimo ovako tešku situaciju": U RS-u otpušteno 300 radnika iz industrije, zatvaraju se i firme

Na poziciji direktora Festivala Mirsada Purivatru će naslijediti Jovan Marjanović, koji je do sada rukovodio festivalskim Odjelom za industriju i bio ko-direktor Sarajevo Film Festivala.

– Jovan Marjanović je, slobodno mogu reći, dijete Festivala. Pridružio nam se kao devetnaestogodišnjak, nakon završene srednje škole, rastao je uz Sarajevo Film Festival, pokazao istinski talent za kreativnu industriju, završio prestižne škole, napravio odličnu poslovnu mrežu u svijetu filmske industrije i vjerujem da će biti izvrstan lider koji će biti u stanju voditi i tim i Festival u pravom smjeru – dodao je za kraj Mirsad Purivatra.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas