Petak, 21 siječnja, 2022

Mislite da vam je šifra za Facebook sigurna? Uh, kako se varate!

Nemojte propustiti

Bez obzira koliko vam je internet zanimljiv i koristan, uvijek postoji opasnost da vas zbog njega zaboli glava. Takav je slučaj i sa popularnom društvenom mrežom Facebook.

Korisnici moraju biti jako oprezni kako njihove sigurnosne šifre ne bi bile provaljene. Limeta.hr vam donosi nekoliko načina na koje vaša šifra može biti „provaljena“.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Phising – najčešći način probijanja šifre koji se koristi lažnom verzijom stranice (ne odnosi se samo na Facebook, može biti bilo koji popularni site koji zahtjeva logiranje). Nakon što korisnik unese svoje podatke, lažna stranica ih šalje njenom stvaraocu.

2. Keylogging – “hacker” na računar instališe program koji bilježi svaku pritisnutu tipku, te mu u obliku zapisa šalje podatke. Nakon što dobije zapis svih pritisnutih tipaka, hacker može lagano pronaći dio u kojem je utipkana šifra za Facebook.

3. Hackiranje primarnog e-maila – ako vam je kojim slučajem provaljeno na e-mail koji koristite kao poveznicu na Facebook, vrlo se lako može resetovati vaša Facebook šifra, tako što hacker jednostavno klikne “Forgot password” i na e-mail dobije novu šifru.

Postoji još nekoliko načina koji su manje više slični gore navedenim, a u odbrani od njih, najvažnije je paziti na stranice koje posjećujete, ne koristiti vanjske (javne) računare za logiranje na vaše profile i biti oprezan pri komunikaciji sa strancima na internetu.

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Koalicija “Država!”: Vrijeme je da se i lažnim prijateljima kaže “Dosta je!”

U medijima smo prethodnih dana mogli vidjeti namjeru da se predsjednici stranih država i to: Milanović, Vučić i Erdogan...

Možda vas zanima i ovo