Petak, 5 ožujka, 2021

Mislite da vam je šifra za Facebook sigurna? Uh, kako se varate!

Nemojte propustiti

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Forto predstavio nove mjere: Zbog pogoršane epidmiološke situacije uvode se Covid redari, produžuje se period trajanja izolacije na 14 dana

Zaključkom Vlade KS je zatraženo donošenje mjere kojom će svaka osoba koja ulazi u BiH biti obavezna posjedovati PCR...

Meteorolog Sladić najavio dolazak snijega u BiH: Evo kada i gdje će padati

Nedim Sladić, meteorolog, rekao je za medije da će predstojeća promjena vremena u Bosni i Hercegovini biti kratkotrajna. Kako...

Potvrđene jučerašnje najave: U bh. entitetu RS pooštrene mjere!

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u Republici Srpskoj, zasjedao je Entitetski štab za vanredne situacije na kome su donesene nove...

Bez obzira koliko vam je internet zanimljiv i koristan, uvijek postoji opasnost da vas zbog njega zaboli glava. Takav je slučaj i sa popularnom društvenom mrežom Facebook.

Korisnici moraju biti jako oprezni kako njihove sigurnosne šifre ne bi bile provaljene. Limeta.hr vam donosi nekoliko načina na koje vaša šifra može biti „provaljena“.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Phising – najčešći način probijanja šifre koji se koristi lažnom verzijom stranice (ne odnosi se samo na Facebook, može biti bilo koji popularni site koji zahtjeva logiranje). Nakon što korisnik unese svoje podatke, lažna stranica ih šalje njenom stvaraocu.

2. Keylogging – “hacker” na računar instališe program koji bilježi svaku pritisnutu tipku, te mu u obliku zapisa šalje podatke. Nakon što dobije zapis svih pritisnutih tipaka, hacker može lagano pronaći dio u kojem je utipkana šifra za Facebook.

3. Hackiranje primarnog e-maila – ako vam je kojim slučajem provaljeno na e-mail koji koristite kao poveznicu na Facebook, vrlo se lako može resetovati vaša Facebook šifra, tako što hacker jednostavno klikne “Forgot password” i na e-mail dobije novu šifru.

Postoji još nekoliko načina koji su manje više slični gore navedenim, a u odbrani od njih, najvažnije je paziti na stranice koje posjećujete, ne koristiti vanjske (javne) računare za logiranje na vaše profile i biti oprezan pri komunikaciji sa strancima na internetu.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Čerkez upravo saopštio: Situacija je izuzetno loša; Nekoliko dana nas dijeli od lockdowna

Goran Čerkez ističe da zdravstveni sistem nije nikad bio u težoj situaciji i da je veliki broj oboljelih među...

Možda vas zanima i ovo