Srijeda, 6 prosinca, 2023

Misterija konačno riješena: Kako je srbijanski helikopter, koji je prevozio Dodika, ušao u zračni prostor Bosne i Hercegovine

Preporučeno

S obzirom na to da su se pojavile netačne špekulacije o tome da li je srbijanski helikopter uopće imao dozvolu za let u zračnom prostoru BiH, interesovalo nas je šta bi bilo da nije bio prijavljen.

Odlazak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Vlasenicu prije dva dana i jučer u Višegrad predstavljao je prvorazrednu vijest. Naime, Dodik je u ova dva istočnobosanska mjesta došao helikopterom sa oznakama susjedne Srbije. Ono što je privuklo posebnu pažnju je to što je prije Dodika ispred letjelice izašlo uniformisano lice i salutirao mu.

S obzirom na Dodikova neprestana negiranja opstojnosti BiH, najave odvajanja RS-a od BiH, te pozivi na jedinstvo RS-a i Srbije, u javnosti se postavilo pitanje da li helikopteri i druge letjelice iz susjedne države mogu kako žele “vršljati” po zračnom prostoru BiH.

Upravo se čita:  Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

– S obzirom da je iz helikoptera izašla osoba u vojnoj uniformi, prva “adresa” nam je bila Ministarstvo odbrane BiH. Od naših izvora u Ministarstvu odbrane smo saznali da ovi letovi nisu bili prijavljeni MOdBiH, ali da se nije radilo o vojnom, nego o helikopteru MUP-a Srbije – piše Oslobođenje.

Kontaktirali smo i Direkciju za civilnu avijaciju BiH i pitali da li su ovi letovi bili prijavljeni. Pozivajući se na Pravilnik o odobravanju letova, rečeno nam je da se takozvani diplomatski letovi, u kakve spada i ovaj Dodikov, prijavljuju Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

– Ministarstvo inostranih poslova BiH je, u skladu svojim nadležnostima, izdalo diplomatsko odobrenje za prelet/slijetanje helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, tipa: H-215, za dan 27. septembar 2022. godine, ne relaciji Beograd – Sarajevo -Banja Luka, a na osnovu diplomatske note Ambasade Republike Srbije u Sarajevu. MVP BiH nema nadležnost ni informacije o putnicima na letu, rekli su iz MVP-a.

Upravo se čita:  Tajna imovine bivšeg sarajevskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića

BHANSA: Let uredno prijavljen

Međutim, uspjeli smo saznati da su letovi prijavljeni u skladu sa zakonima i propisima BiH. Naime, “graničari” koji paze na bh. nebo su nadležne službe Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA). Oni registruju sve letove na nebu iznad naše zemlje, pa tako i one koji prelaze zamišljenu graničnu liniju.

– Letovi o kojima govorite su bili uredno prijavljeni. Naš zadatak je da sigurno ispratimo sve letove do kraja i to se desilo i u ovom slučaju. Nije nam zadatak da znamo ko se nalazi u letjelici, nego samo da let sigurno ispratimo do kraja i to smo obavili, pojasnio nam je portparol BHANSA-e Rade Zucić.

Upravo se čita:  Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

S obzirom na to da su se pojavile netačne špekulacije o tome da li je srbijanski helikopter uopće imao dozvolu za let u zračnom prostoru BiH, interesovalo nas je šta bi bilo da nije bio prijavljen.

Obavještavamo i NATO

– Ukoliko primjetimo bilo koju letjelicu koja ulazi u zračni prostor BiH beez dozvole javljamo Oružanim snagama BiH, tačnije Ministarstvu odbrane BiH. Osim toga, s obzirom da BiH nema razvijenu avijaciju, obavještavamo i NATO, dodao je Zucić.

Očito je da i Dodik, iako negira postojanje i opstanak, ipak mora poštovati zakone, propise i institucije države BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo