Utorak, 16 kolovoza, 2022

Misteriozna rupa u zemlji kod Banjaluke se širi: Navodno guta kamenje, 20 metara je duboka (Foto)

Nemojte propustiti

Jama dubine 20 metara, koja se u martu pojavila u banjalučkom Ljubačevu na brdu zvanom Ćulumi, još više se proširila, a njenu vidljivost pokrili su trava i žbunje, kazali su nam juče mještani.

Misterioznajama2“Iako je jama ograđena drvenom ogradom kako bi bila uočljiva, trava i žbunje su je sakrili, tako da se nekom može desiti da u nju upadne”, kažu oni.

Mještani pričaju da su nedavno u grupi otišli do jame i ponijeli kamenje kako bi provjerili šta se nalazi u dubini.

“Bacali smo u jamu jedan po jedan kamen, ali oni kao da su nestajali, nikakav zvuk nije dopirao do nas”, rekli su mještani.

Pero Vujasin, mještanin, koji živi nedaleko od mjesta gdje je nastala misteriozna jama, kaže da je zemlja progutala “zemlju”.

“Otvor izgleda kao da je neko isjekao krug zemlje koji je pao u neku veliku dubinu”, priča on.

Kako je kazao, trebalo bi jamu prekriti nečim jer postoji opasnost i za životinje da upadnu u njene dubine.

Vidović: Postoji logično objašnjenje

Iz Speleološkog društva “Ponir” su naglasili da su njihovi članovi izlazili na teren i tokom prošlog vikenda, gdje su utvrdili da se radi o starosnom terenu, te da se ovakve stvari nerijetko dešavaju tokom godina.

“To je karstni teren i nerijetko se dešavaju ovakve pojave, jer vremenom dolazi do topljenja karbonatnih stijena i formiranja šupljina u unutrašnjosti zemlje”, pojasnio je Mirko Vidović, predsjednik pomenutog društva.

Dodao je da usljed sopstvene težine tla može doći do urušavanja plafona ovakve šupljine, što je slučaj kod ove jame.

Podsjetio je da je jama ograđena jer je se nalazi na livadi kojom lokalni stanovnici često prolaze. Mještani strahuju da bi se mogla pojaviti još jedna jama na drugoj livadi.

(Nezavisne novine)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo