Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Misteriozni avion bez dozvole projurio kroz zračni prostor šest evropskih država; Sletio je u Bugarskoj, posada nestala: “Motor je još bio topao…”

Nemojte propustiti

Dva mađarska borbena zrakoplova Gripen, dva američka F-16 i dva rumunjska zrakoplova F-16 presreli su uljeza jedan za drugim i pratili ga sve dok nije ušao u zračni prostor Bugarske.

Avion dvosjed projurio je kroz zračni prostor najmanje šest istočnoeuroskih država bez dopuštenja, prije nego što je sletio u Bugarskoj, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane u Sofiji, prenosi AFP.

Avion je preletio Mađarsku, nakratko je prešao u Srbiju, a zatim i Rumunjsku prije nego što je u 19.07 po lokalnom vremenu ušao u zračni prostor Bugarske, navodi se u priopćenju – piše Jutarnji list.

Dvomotorni Beechcraft s dva putnika ili člana posade nije imao odobreni plan leta, a njegovi transponderi su bili isključeni.

Pilot nije odgovarao na zahtjeve za uspostavom radio veze niti na vizualne signale, priopćilo je rumunjsko ministarstvo obrane.

Dva mađarska borbena zrakoplova Gripen, dva američka F-16 i dva rumunjska zrakoplova F-16 presreli su uljeza jedan za drugim i pratili ga sve dok nije ušao u zračni prostor Bugarske.

Bugarske zračne snage nisu odmah poslali lovce jer se ‘zrakoplov ni u jednom trenutku nije smatrao prijetnjom’, rekao je novinarima ministar obrane Dragomir Zakov.

Uvjeti letenja u Bugarskoj bili su otežani zbog jake grmljavine i obilne kiše.

Avion je sletio kako bi natočio gorivo u Vidinu, gradu na Dunavu, na sjeverozapadu Bugarske, a ministarstvo unutarnjih poslova kasnije ga je pronašlo napuštenog na starom aerodromu u blizini Targovishtea, na sjeveroistoku zemlje.

Motor je još bio topao, rekao je ministar unutarnjih poslova Bojko Raškov. Posada aviona je nestala te još uvijek nisu pronađeni.

Zrakoplov je star 60 godina i poletio je iz Litve. Preletio je također iznad Poljske i Slovačke, što znači da je bez dopuštenja prešao ukupno sedam istočnoeuropskih zemalja, piše AFP.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač BMW-a koji je teže povrijeđen u saobraćajnoj nesreći na Otoci nedavno vozio 250 km/h kroz tunel: “Uzorni građanu sa TikToka, što si skinuo...

Mediji su objavili da je u nesreći učestvovao Velimir Veko Muratčauš s Dobrinje. On je, naime, upravljao BMW-om, koji...

Možda vas zanima i ovo