Utorak, 5 prosinca, 2023

Misteriozni avion bez dozvole projurio kroz zračni prostor šest evropskih država; Sletio je u Bugarskoj, posada nestala: “Motor je još bio topao…”

Preporučeno

Dva mađarska borbena zrakoplova Gripen, dva američka F-16 i dva rumunjska zrakoplova F-16 presreli su uljeza jedan za drugim i pratili ga sve dok nije ušao u zračni prostor Bugarske.

Avion dvosjed projurio je kroz zračni prostor najmanje šest istočnoeuroskih država bez dopuštenja, prije nego što je sletio u Bugarskoj, priopćilo je u četvrtak ministarstvo obrane u Sofiji, prenosi AFP.

Avion je preletio Mađarsku, nakratko je prešao u Srbiju, a zatim i Rumunjsku prije nego što je u 19.07 po lokalnom vremenu ušao u zračni prostor Bugarske, navodi se u priopćenju – piše Jutarnji list.

Dvomotorni Beechcraft s dva putnika ili člana posade nije imao odobreni plan leta, a njegovi transponderi su bili isključeni.

Upravo se čita:  Penzioner iz BiH mora u zatvor, uhvatili ga sa 800 grama heroina. Sastao se s dilerima

Pilot nije odgovarao na zahtjeve za uspostavom radio veze niti na vizualne signale, priopćilo je rumunjsko ministarstvo obrane.

Dva mađarska borbena zrakoplova Gripen, dva američka F-16 i dva rumunjska zrakoplova F-16 presreli su uljeza jedan za drugim i pratili ga sve dok nije ušao u zračni prostor Bugarske.

Upravo se čita:  Haos u Njemačkoj: Ledena kiša i hladno vrijeme, poginule tri osobe

Bugarske zračne snage nisu odmah poslali lovce jer se ‘zrakoplov ni u jednom trenutku nije smatrao prijetnjom’, rekao je novinarima ministar obrane Dragomir Zakov.

Uvjeti letenja u Bugarskoj bili su otežani zbog jake grmljavine i obilne kiše.

Avion je sletio kako bi natočio gorivo u Vidinu, gradu na Dunavu, na sjeverozapadu Bugarske, a ministarstvo unutarnjih poslova kasnije ga je pronašlo napuštenog na starom aerodromu u blizini Targovishtea, na sjeveroistoku zemlje.

Upravo se čita:  Švedski novinar došao do šokantnih podataka: Iz bivše SFRJ usvojeno 500 djece

Motor je još bio topao, rekao je ministar unutarnjih poslova Bojko Raškov. Posada aviona je nestala te još uvijek nisu pronađeni.

Zrakoplov je star 60 godina i poletio je iz Litve. Preletio je također iznad Poljske i Slovačke, što znači da je bez dopuštenja prešao ukupno sedam istočnoeuropskih zemalja, piše AFP.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U Briselu održan 2. politički forum na visokoj razini između EU i Bosne i Hercegovine

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto zajedno s domaćinom, europskim povjerenikom za susjedstvo i proširenje Olivérom Várhelyiem, supredsjedavala je...

Možda vas zanima i ovo