Petak, 27 siječnja, 2023

Misteriozni let iz Moskve do vojne baze u Mađarsku: Poznato šta je avion prevozio?

Nemojte propustiti

Sve tri zemlje kroz čiji je zračni prostor ruski avion prošao dale su za to dopuštenje, unatoč strogoj zabrani ostalih ruskih letova.

Pasionirani promatrači Flight radara, švedske internetske usluge koja prikazuje podatke u stvarnom vremenu o letovima na karti diljem svijeta, mogli su primijetiti kako se u utorak ujutro misteriozni avion iz Moskve uputio ravno prema Europi.

Odredište transportnog aviona Iljušin Il-76 u vlasništvu ruske kompanije Volga-Dnepr Airlines bilo je označeno kao ‘nepoznato’, a pomutnja je nastala kada je prešao bjelorusku granicu s Poljskom.

U jednom trenutku njegov misteriozni let pažljivo pratilo skoro 8.000 korisnika, vjerojatno očekujući da će ‘zalutali’ avion europske zračne snage presresti i prizemljiti.

Ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, članice Europske Unije zatvorile su zračni prostor za Rusiju, pa je tako u ponedjeljak Moskva bila prisiljena napraviti obilazni let oko Europe dug 15.000 kilometara kako bi pokupila svoje diplomate izbačene iz ambasada u Grčkoj i Španjolskoj.

No ovaj avion nije išao obilaznim putem. Prošao je cijelu Poljsku, a zatim i Slovačku, bez da je iko reagirao, a potom je nakon više od tri sata leta, oko 11 sati, sletio u – Mađarsku.

Foto: PS / FlightRadar24: Misteriozni let iz Moskve do vojne baze u Mađarsku

Ovo nije prvi takav let – 6. aprila mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó objavio kako je ruski avion s nuklearnim gorivom prvi put sletio u Pápu pod posebnim mjerama sigurnosti.

Kazao je pritom da je rusko nuklearno gorivo isporučeno Mađarskoj potrebno za funkcioniranje nuklearne elektrane Paks koja proizvodi gotovo polovinu električne energije u Mađarskoj.

Szijjártó je objasnio kako se prijevoz nuklearnog goriva ranije obavljao vozom kroz Ukrajinu, ali je rat poremetio uobičajenu transportnu rutu pa je bilo potrebno stvoriti alternativno prijevozno sredstvo, i to zračnim putem, što zahtijeva ekstremne mjere sigurnosti, prenosi Jutarnji list.

Sve tri zemlje kroz čiji je zračni prostor ruski avion prošao dale su za to dopuštenje, unatoč strogoj zabrani ostalih ruskih letova.

‘Nuklearna energija je izuzeta od svih sankcija Europske unije i na tome nastavljamo inzistirati’, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova.

Uvođenje embarga na gorivo za VVER reaktore u ovom trenutku više štete bi napravilo onima koji ne dobiju gorivo, nego onome ko ga ne isporuči jer je cijena goriva bitno manja nego cijena energije koja se u nuklearnoj elektrani iz njega proizvede.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo