Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Mjere u Španiji spasile mnoge živote, ali koštale ekonomiju

Nemojte propustiti

Jedna od evropskih zemalja najteže pogođenih pandemijom korona virusa polako izlazi iz općeg karantina, sa malim biznisima koji otvaraju svoja vrata nakon više od 6 sedmica.

Španija bilježi tri uzastopna dana smanjenog broja smrtnih ishoda ispod 200, dok raste broj zahtjeva za socijalnu pomoć, što ukazuje na trošak postizanja kontrole nad epidemijom.

Trošak socijalne pomoći koja je u aprilu isplaćena za 5,2 miliona Španaca koji u cjelosti ili djelomično ovise o njoj, iznosi trostruko više nego u prethodnoj godini.

Jedna od evropskih zemalja najteže pogođenih pandemijom korona virusa polako izlazi iz općeg karantina, sa malim biznisima koji otvaraju svoja vrata nakon više od 6 sedmica.

Španci koji su proveli više od 40 dana u strogoj kućnoj izolaciji, konačno mogu izaći vani u šetnju.

Međutim, koaliciona vlada premijera Pedra Sancheza mora tražiti saglasnost parlamenta u srijedu za još jedan produžetak vanrednog stanja, što bi premijeru dalo široka ovlaštenja kada je u pitanju izlazak zemlje iz izolacije.

Opoziciona Narodna stranka izjavila je da nema namjeru podržati još jedan dvosedmični produžetak vanrednog stanja koje inače završava u subotu, te da bi se Sanchez trebao osloniti na zakon kako bi vratio zemlju na put ka njenoj normalizaciji.

Politička tenzija u vladi dešava se u najteže vrijeme za Španiju čija je ekonomija oslabljena i paralizirana epidemijom koja je odnijela više od 25.000 žrtava i ostavila bez posla na stotine hiljada građana.

U protekla 24 sata u Španiji je od korona virusa preminulo 185 osoba. Ukupan broj građana kod kojih je dijagnosticiran COVID-19 iznosi 250.561, a od tog broja oporavilo se 154.718.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Diletta poludjela zbog Mourinhovog poteza: ‘Nismo ovo zaslužili’

"Ne shvaćam ovakav stav trenera", ljuta je bila Diletta. Nogometaši milanskog Intera slavili su s 3-0 (3-0) na gostovanju kod...

Možda vas zanima i ovo