Utorak, 18 siječnja, 2022

Mjesec dana borbe za život: Banjalučanka, majka jednogodišnje bebe, na vještačkim plućima, dnevno treba 30 doza krvi

Nemojte propustiti

Nakon supruge i Goran se razbolio, ali kod njega korona nije ostavila tako fatalne posljedice. Sve je pregurao kod kuće, bolovao je samo sedam dana.

Ne mogu da vjerujem šta se dešava. Dijana je bila zdrava kao dren. Zajedno smo osam godina, nikad se za to vrijeme nije ni nakašljala. A sada je na respiratoru, bez svijesti, priključena na ECMO aparat – priča Dijanin suprug Goran Milanović (28).

Prvi znaci bolesti pojavili su se 31. oktobra, na Svetog Luku. Milanovići su bili na slavi kod njenog brata, kada se Dijana prvo požalila da joj je vruće, a potom da je jako umorna i iscrpljena.

– Otišli smo kući, ranije nego što smo planirali, a kad smo pošli na spavanje Dijana je rekla da ujutru neće na posao, jer se ne osjeća dobro. Ali, sve je izgledalo kao obična prehlada ili gripa, ili premorenost zbog obaveza – priča Goran za Srpskainfo.

Kaže da se njegova supruga tek nedavno vratila na posao, nakon porodiljskog.

Krajem 2019. Milanovići su se, nakon dugogodišnje veze, vjenčali, a u novembru prošle godine Dijana je rodila lijepu i zdravu djevojčicu. Živjeli su u porodičnoj kući na Starčevici i radovali se svakom novom danu. Zdravi, oboje zaposleni, kćerkica vesela i napredna. Ne može ljepše.

– Dijana je završila gimnaziju i Ekonomski fakultet, zaposlena je u “Euro ekspresu”, a ja sam privatni preduzetnik. Sve u svemu, sređen i srećan porodični život. Sve je bilo kao u bajci dok nas nije snašlo ovo zlo – kaže Goran.

Kaže da prvo nije ni pomislio da je Dijana oboljela od korone. I poslije, kada je test potvrdio da je kovid pozitivna, vjerovao da će se njegova supruga za nekoliko dana izboriti sa bolešću.

– Kada je ostala u bolnici, samo sam joj mahnuo i rekao “ćao”. Nadao sam se da ćemo se vidjeti za dan-dva. Ali, već sutradan je završila na intenzivnoj – priča Goran.

Poslije toga suprugu je vidio samo jednom, kroz staklenu pregradu. Bila je nepomična, bez svijesti, intubirana.

– Bilo je to u prošli četvrtak. Kad sam zvao bolnicu, da se raspitam kako joj je, rekli su mi da odmah dođem, da potpišem saglasnost, jer je moraju priključiti na ECMO aparat. Rekli su mi da ima 30 do 40 odsto šansi da preživi – kaže Goran.

Pola sata kasnije, navodi on, Dijana je priključena na ECMO aparat, koji se naziva “vještačkim plućima”, jer umjesto teško oštećenih pluća ubacuje kiseonik u krv.

Tada kreće i borba za krv, jer su pacijentima na ovom aparatu svakodnevno potrebni trombociti, koji se izdvajaju iz krvi.

– Mnogi su se odazvali našem apelu. Za samo dva radna dana krv je darovalo više od 200 ljudi, neke od njih ne poznajemo. Naravno, beskrajno smo im zahvalni. Bez njih bi Dijana bila izgubljena – kaže Goran.

I prije nego što je priključena na respirator, Dijana se mučila i borila za dah. O tome svjedoči SMS koji je poslala majci.

– Pisala je svojoj majci da se guši, da se muči, da ne može izdržati, da će se ubiti. Napisala je: “ne daj bože nikom ovakvih muka” – priča Goran za Srpskainfo.

Nakon supruge i Goran se razbolio, ali kod njega korona nije ostavila tako fatalne posljedice. Sve je pregurao kod kuće, bolovao je samo sedam dana.

Čim se pridigao preuzeo je brigu o svojoj bebi, koja je, dok je on bio bolestan, bila kod bake. Hrani je, presvlači, uspavljuje. Malena, kaže, često plače i traži mamu.

Još dok je bio u izolaciji, Goran je krenuo u potragu za lijekovima, koji bi mogli pomoći njegovoj supruzi. Raspitivao se čak i za transplantaciju pluća, ali su mu ljekari iz jedne klinike u Beču, koja jedina u Evropi radi takve operacije, rekli da je, kad je Dijana u pitanju, kasno za taj zahvat.

– Razgovarao sam i sa imunolozima; rekli su mi da ne postoji lijek koji bi joj naglo pojačao imunitet. Ostaje nam samo vjera i nada da će Dijana biti jača od bolesti. Znam da su neki pacijenti bili u istoj situaciji u kojoj je danas moja supruga i da su se izborili i ozdravili – kaže Goran Milanović.

Jedan od onih koji su ozdravili, nakon teške i dramatične borbe sa najtežim posljedicama korone, mladi je političar iz Banjaluke, Nikola Vukčević (33).

APEL ZA KRV

Goran Milanović je ponovo pozvao sve ljude, koji su zdravi i sposobni za to, da daruju krv za njegovu suprugu. Napominje da krv mogu dati i osobe koje su prebolovale koronu: ako su imali lakše simptome, a prošlo je mjesec dana od ozdravljenja, odnosno ako je prošlo tri mjeseca nakon korone sa težim simptomima.

– Potrebno nam je oko 30 doza krvi dnevno. Pošto se iz krvi izvajaju trombociti, krvna grupa davalaca nije bitna – pojašnjava Goran.

Dodaje da je naročito bitno da se dovoljne količine krvi obezbijede uoči vikenda, jer vikendom ne radi Služba za transfuziju, a rok upotrebe krvi je pet dana.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo