Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Mjesec dana od tragedije kakvu Bosna i Hercegovina ne pamti : Osmero mladih u smrt otišlo s nepunih 20 godina

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Danas (ponedjeljak) se navršava mjesec od nezapamćene tragedije u mjesto Tribistovo na putu za skijalište Blidinje kada je na novogodišnje jutro usljed trovanja ugljen-monoksidom smrtno stradalo osmoro mladih iz Rakitna i Posušja.

Utragediji koja je duboko potresla cijelu BiH, ali i region živote su s nepunih 20 godina izgubili Mirela Rezo, Stjepan Jukić, Ivan Miličević, Stipe Romić, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković i Marija Pavković.

Ovi studenti prve godine Sveučilišta u Mostaru i Splitu, podsjetimo, zajedno su proslavljali Novu godinu u jednoj vikendici, a u jutarnjim satima su pronađeni mrtvi, piše Avaz.

Kako su pokazali rezultati analize krvi, kod svih osam osoba došlo je do intoksikacije ugljen-monoksidom sa utvrđenom koncentracijom u krvi koja je smrtonosna.

Prema preliminarnom izvještaju nakon vještačenja koja su obavljena na licu mjesta, a kako je potvrđeno iz MUP ZHK, utvrđeno je da su agregat, dimnjak i šporet na drva tehnički bili ispravni.

Takođe, tokom dosadašnje istrage, sve ukazuje na to da su izduvni gasovi iz agregata koji je radio u pomoćnom objektu vikendice, odnosno, ugljen-monoksid kroz poluotvoreni prozor napunili prostoriju u kojoj se nalazilo osmoro mladih i koje je taj otrov relativno brzo i usmrtio.

Pomoćni objekt je, ustanovljeno je, bio potpuno zatvoren, a od prostorije u kojoj su se nalazili stradali dijelio ga je samo jedan prozor, koji je nađen napola otvoren.

U Tužilaštvu ZHK , praktično, samo čekaju službenu potvrdu tih nalaza.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo