Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Mjesecima im zabranjen ulaz u BiH: Ipak ništa od odluke o otvaranju granice za turiste

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Brojni turistički radnici mjesecima apeliraju da se granice otvore za turiste kako bi se spasila turistička sezona. Osim turističkih radnika, na otvaranje granica mjesecima apeliraju i ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo (SBB) te ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA).

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH u Sarajevu, iako se najavljivalo, nije se našla tačka dnevnog reda vezana za otvaranje granica za strane državljane iz Turske, SAD, Rusije i Kine, kojima je mjesecima zabranjen ulazak zbog pandemije koronavirusa.

Na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH usvojen je zaključak kojem se od Vijeća zatražio otvaranje granica za građane ovih zemalja, ali ova tačka na današnjoj sjednici nije uvrštena ni na tekuća pitanja.

Čak je prekjučer za „Dnevni avaz“ Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH kazao da je uputio ovaj zahtjev. On je, kako nam je rekao, poslao dopunu dnevnog reda s ovom tačkom, uz sav propratni materijal.

Cikotić nam je rekao da je poslao ovaj prijedlog nakon urgencije koju je dobio od Predsjedništva BiH.

I Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća najavio je prošle sedmice da će ministri na sjednici danas raspravljati o otvaranju granice. No, jutros je na sjednici, kako nam je rečeno poručio da se čeka šta će reći struka, odnosno nadležne epidemiološke službe.

S druge stane, na tu konstantaciju uopće nije reagirao ministar Cikotić, koji je nadležan za ovu oblast, što je iznenadilo ostale ministre. Nikome više nije jasno šta se dešava. Da stvar bude gora, sezona turistička je već na izmaku.

Za sada u BiH mogu ući samo državljani zemalja članica EU, zemalja šengenskog područja, i to uz negativan test. U BiH mogu ući i državljani Srbije te Crne Gore, bez testa.

Inače, brojni turistički radnici mjesecima apeliraju da se granice otvore za turiste kako bi se spasila turistička sezona. Osim turističkih radnika, na otvaranje granica mjesecima apeliraju i ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo (SBB) te ministrica vanjskih poslova Bisera Turković (SDA).

Đapo je već podržala u ovom prijedlogu i Vlada Federacije. Ona je mjesecima slala apele Vijeću ministara.

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo